Kommentera

Stubben

“Men ett skott ska skjuta upp
ur Ishais avhuggna stam,
en telning från hans rötter
ska bära frukt.”
(Jes 11:1)

Det fanns en gång ett mäktig träd. Det var starkt och brett, vackert och högt. Det var ett sådant träd som såg ut att kunna uthärda varje problem, varje vindkast och varje storm.

Men sedan gick något snett. Det mäktiga trädet avmattades. Löven vissnade. Insekter angrep barken. Till slut föll trädet som en gång varit så mäktigt. Någon drog virket bort. Och där det mäktiga trädet en gång stått stod nu endast en stubbe kvar.

Detta är bilden som Gud använder för att förklara vad som skett med Hans gammaltestamentliga folk, Israel. Han hade utvalt dem till att vara Hans särskilda folk. Han hade välsignat dem. Han hade gjort dem till en mäktig nation. Men de var otacksamma för allt han gjort för dem. De gick sin egen väg istället för hans väg. Till och med kungarna som borde lett dem till Gud, ledde dem istället bort från Gud. Därför tillät Gud Israels fiender att erövra dem. Vad som en gång varit ett stort och stolt folk var nu inte mer än en stubbe.

Men mitt i allt elände gav Gud ett löfte åt sitt folk. Ur Israels stubbe skulle ett starkt skott skjuta upp. Skottets namn var Jesus Kristus.

Jesajas profetia lovade att detta skott, Jesus, skulle bära frukt. Och vilken enastående frukt han bär! Han ger andligt liv till syndigt döda människor som oss, genom att förlåta våra synder och återförena oss med vår himmelske Fader.

Under den här tiden av året, medan du förbereder att fira Jesu födelse under julhögtiden, gläd dig över att din gode Gud höll löftet som han gav genom profeten Jesaja. Var tacksam att han inte gav upp sitt folk och lämnade åt dem en värdelös stubbe. Hitta tröst i vetskapen att han använde dem för att sända världen en Frälsare – din Frälsare.

Bön: Herre, tack för att du höll ditt löfte att sända världen en Frälsare. Trösta mig denna dag med budskapet att han är min Frälsare. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.