Kommentera

Var inte rädda!

”Säg till oroliga hjärtan:
’Var starka, var inte rädda!’
Se, er Gud är här!
Han kommer med hämnd,
med vedergällning från Gud.
Han kommer själv och frälser er.”
(Jes 35:4)

När en man kommer med hämnd är det givet att någon kommer att dö. När en hjälte kommer med vedergällning är det givet att de onda får betala för vad de gjort. För när hjälten kommer med hämnd och vedergällning kommer han som en ohejdbar hämnare.

Men vad händer när det är Gud som kommer med hämnd? Vad händer när vedergällningen inte är mänsklig, utan gudomlig? Du hörde vad profeten sade: “Han kommer med hämnd, med vedergällning från Gud.” Han är den ursprunglige, ohejdbare och allsmäktige Guden. De onda har inte en chans.

Men, vilka är de onda egentligen? Vi läser i den femte psaltarpsalmen. ”Du [Gud] är inte en Gud som älskar ondska. Den som är ond får inte bo hos dig [Gud]” (Ps 5:5). Det innebär att de onda är de som är syndare. Syndare som du och jag.

I vår vers idag hotar Gud med att döma. Men varför skulle han göra det? Är inte vi på hans sida? Inte när vi syndar. Synd innebär att vi är på vår egen sida. Och det kan vi inte dölja.

Men med Gud är inte alltid saker som de verkar. När Gud kommer med hämnd och vedergällning tar Han inte ditt liv, utan frälser det istället. Lyssna igen till vad Han säger: “‘Var starka, var inte rädda!’ Se, er Gud är här! … Han kommer själv och frälser er.” Din Frälsare Jesus uppfyllde dessa ord. Kristus kom med hämnd till en värld förstörd av synd. Han kom till en värld full av människor fångna i synd, och sedan lät Han det regna helig hämnd över denna synd! Men inte så som du väntat dig.

När Jesus dog på korset förstörde Han den onde. Men den onde var inte dig. Det var synden. Jesus tog dina sjukdomar och bar dina smärtor till korset, och genom hans sår är du helad (Jes 53:4,5). Det är därför du inte behöver frukta Guds vrede. Hela Guds hämnd och all Hans vedergällning för varje synd föll på Jesus, inte på dig.

Bön: Käraste Jesus, tack för att du utstod den gudomliga vedergällningen för mina synder. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.