Kommentera

Ungdomsläger är att vara tillsammans

Internationellt ungdomsläger i Tyskland 27 juli – 3 augusti 2019

Kan du tänka dig att vara på ett ungdomsläger en hel vecka? 7 dagar kan låta mycket, men vill man ha tid för att träffa vänner och lära känna nya, samtidigt som man man vill hinna med att bada, sola, vindsurfa, leka, vila, fika, läsa, paddla, chilla, snacka, spela spel, vandra, baka, sjunga OCH höra Guds ord så går timmarna ganska fort. Det internationella ungdomslägret i Tyskland som varade en vecka kom att innehålla allt detta och lite till. 8 ungdomar packade väskorna, reste från Sverige och vågade sig på en vecka på okänd mark tillsammans med 25 förväntansfulla tyskar.

Jacob Olsson (20 år) från Göteborg var en av lägerdeltagarna, han berättar varför han valde att vara med på årets ungdomsäger:

“Det är kul att träffa nya människor och även dom man redan känner. Det är det som är läger – att träffa gamla och nya vänner, prata med dom, lära känna dom, hitta på aktiviteter, ha bibelstudium, bada, leka och mycket annat. När det är internationellt läger får man prata mer engelska än vanligt, det tycker jag är kul. Jag pratade med de flesta nästan varje dag, så lär man känna nya vänner.”

2012 hölls det senaste internationella ungdomslägret i Sjövik, strax utanför Göteborg. Detta var 7 år sedan. Med motivationen att starta igång en ny följetong av internationella ungdomsläger från och med 2019 organiserades ett sommarläger tillsammans med vår systerkyrka i Tyskland, ELFK (Evangelische lutherische Freikirche).

Sommarens läger ägde därför rum i Maasholm, en pittoresk fiskeby i norra Tyskland. Lägerdeltagarna bodde i ett vandrarhem med självhushåll, mitt i ett grönskande naturreservat och bara några minuter från en lång, nästan orörd strand vid Östersjön:

“Det är en väldigt fin plats. Jämfört med Hjälmargården och Strandgården är den inte lika stor, men tillräcklig för oss. Jag tyckte om stranden och havet vi badade i. Det var många stenar när man skulle gå i vattnet, så det var lite svårt att gå rakt ut, men det var vågor som man kunde hoppa över, det var kul. Vi spelade Kubb och kastade två olika Frisbees till varandra på stranden, det tyckte jag om.”

Förutom bad och strandhäng innehöll lägerveckan andakter och bibelstudium. Det är inte lätt att vara människa och det är inte alltid lätt att vara kristen. Med denna bakgrund var temat för lägret “Wrestling with God”, som betyder “Att brottas med Gud”. Tre pastorer turades om att hålla i den andliga undervisningen: Manuel Drechsler som är ungdomspastor i ELFK (Nerchau), Ben Stöhr (Leipzig) och Julius Bulow (Michigan, USA). Bibelstudierna gav tillfälle att tillsammans reflektera över några av livets många utmaningar, som att känna tvivel i sin tro, att känna oro inför framtiden, känslan av ensamhet och att Gud lär långt borta. Det diskuterades mycket kring Guds prövningar, hur de kan se ut och hur vi som kristna kan möta dem.

Eftermiddagarna erbjöd tid för umgänge, egentid och gemensamma aktiviteter. Det ägnades en hel dag åt att paddla längs floden Schlei och en annan dag fanns det både vindsurfing och bernstensslipning på schemat:

“Att ha en veckas läger var bra och skoj, vi hann med att göra mer saker än vanligt. Det var bra det vi gjorde med Konrad (ungdomsledare) dagen efter paddlingen. Vi gjorde kroppsövningar, vi sträckte ut kroppen. Vi gjorde övningarna för att kroppen ska må bättre, så att man inte blir så stel. Konrad sa att det är bra att kroppen får röra på sig, speciellt om man sitter mycket om dagarna. Men den bästa aktiviteten på lägret tycker jag var bernstensslipningen. Man fick välja en sten och sen slipade och polerade vi stenen så att den blev rund och inte så vass. Vi tog också tandkräm för att få den att glänsa mer. Sedan gjorde vi ett halsband av stenen. Det var roligt att göra något man inte har gjort innan och att det var något nytt för alla, det var positivt. ”

Att göra och uppleva saker tillsammans i en kristen gemenskap är något speciellt. Vår vänskap utgår ifrån Guds kärlek för oss och våra samtal landar i tacksamhet inför Guds nåd och frälsning, för varandra och den stora familj vi faktiskt är. Så låt oss fortsätta träffas och samtala, så att vi kan stötta och hjälpa varandra när vi står inför livets utmaningar. För det är ju det som är läger, att vara tillsammans och finnas där för varandra. Vi behöver alla ibland bli påminda om att Gud står på vår sida, trots att vi känner oss ensamma och börjar tvivla. Gud brottas inte med oss, Han kämpar alltid för oss.

Vill du vara med på nästa internationella ungdomsläger eller känner du någon som skulle kunna vara intresserad? Sommaren 2021 går nästa internationella tåg mot en ännu okänd destination. Håll utkik!

Jacob och Carline

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.