Kommentera

Gud håller inte avståndet

“Den som är angripen av spetälska ska gå med sönderrivna kläder. Han ska ha sitt hår ovårdat och skyla sitt skägg och ropa: ’Oren! Oren!’ Så länge han är angripen av spetälska ska han vara oren. Han är oren och ska bo avskilt. Han ska ha sin bostad utanför lägret” (3 Mos 13:45-46).

När människor får smittsamma sjukdomar och virus kan de i sin tur smitta andra ifall de kommer för nära. Detta var något som var aktuellt under gamla förbundets tid. Ja, det var såpass viktigt för israeliterna att känna till detta att Gud inkluderade restriktioner i Mose lag som skulle gälla för de spetälska. De behövde “bo avskilt”. De behövde hålla avstånd till andra. Låter det bekant? “Håll ut! Håll avstånd!” I vår tid har det brutit ut ett virus som inte bara drabbat en liten del av befolkningen, utan är ett hot mot alla människor i alla delar av hela samhället. Och nu är det inte bara så att endast den som blivit smittad måste isolera sig och hålla avstånd, som de spetälska israeliterna, utan nu uppmanas alla att hålla avstånd under en tid för att bekämpa smittspridningen av covid-19.

Smittsamma sjukdomar och virus är konsekvenser av syndafallet. Trots att vi kanske skulle vilja skylla på Adam och Eva som de huvudansvariga för syndafallet, så är vi på grund av arvsynden lika skyldiga inför Gud som dem (Rom 5:12). Det största problemet med syndafallet är inte smittsamma sjukdomar och virus, utan det största problemet är att vår synd gör att den helige Guden har rätt att fördöma oss till en evig död.

Israeliterna fick många ceremoniella lagar och regler att hålla reda på. Dessa skulle påminna dem om att Gud inte tolererar synd. Men dessa ceremonier skulle också visa dem att det fanns ett sätt för dem att komma inför Gud. Genom att prästerna bar fram offer som försoning för deras skuld fick de se och höra att Gud ville ta bort deras synder.

Alla dessa offer pekade fram mot Jesus. Trots att vi var orena valde Gud att inte hålla avstånd till oss, utan kom till oss med sin närhet. Gud blev människa och bodde bland oss för att offra sig själv för oss. Vi behöver inte många offer som israeliterna, utan vi behöver endast ett offer: Jesu ena syndoffer som har försonat oss med Gud en gång för alla: “Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi såg honom som hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade” (Jes 53:4-5).

Oavsett om du är smittad av något virus eller inte så ska du veta att genom tron på Jesu blod är du inte längre oren inför Gud, utan du är helad genom hans sår.

BE

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.