Kommentera

Gud är den som verkar i oss

”För det är Gud som verkar i er, både vilja och gärning
för att hans goda vilja ska ske”
(Fil 2:13).

En bil gör ingen nytta utan bränsle. Utan bränsle stannar bilen. Endast med bränsle i tanken kan bilen köra vidare. Så förhåller det sig också mellan Gud och den troende i helgelsen. Det är den troende som gör de goda gärningarna. Men utan Gud skulle inte den troende kunna göra en enda god gärning, precis som bilen inte skulle kunna köra en enda kilometer utan bränsle i tanken. ”Utan mig kan ni ingenting göra” sade Jesus (Joh 15:5). Därför ska vi ständigt gå till evangeliet för att hämta ny kraft från den Helige Ande för att kunna älska Gud och våra medmänniskor, precis som bilen ständigt behöver tankas för att kunna köra vidare på vägen. 

Syftet med helgelsen är att Guds goda vilja ska ske. Det finns också andra viljor. Exempelvis den gamla människans onda vilja – den gamle Adam som hela tiden stretar emot Guds goda vilja, och som mer än annat vill förhindra att vi lyssnar till evangeliet för att hämta tröst och ny kraft. Men vi står inte ensamma i kampen. Jesus kom till oss för att göra det som Gud vill genom sitt liv och sin död för oss, för att ta bort alla våra synder. Segern är redan vunnen. I Guds Ord hämtar vi ny kraft från detta budskap, och det är så Gud verkar i oss.

Och i den dagliga kampen mot köttet har vi ännu en mäktig allierad: Den helige Ande som bor i oss och kämpar för att den nya människan ska besegra den gamla människan. Den helige Ande som verkar i oss för att hans goda vilja ska ske i våra liv. En sådan Gud har vi. En Gud som kämpar för oss, som verkar i oss och som ger oss ny kraft genom evangeliet. Utan honom kan vi ingenting göra.

BE

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.