Kommentera

Guds budskap med sin regnbåge

Och Gud sade: ”Detta är tecknet på det förbund som jag för all framtid sluter med er och med alla levande varelser hos er: Min båge sätter jag i skyn, och den ska vara tecknet på förbundet mellan mig och jorden. När jag låter moln stiga upp över jorden och bågen syns i skyn ska jag tänka på mitt förbund, det som har slutits mellan mig och er och alla levande varelser, allt liv, och vattnet ska inte mer bli en flod som utplånar allt liv.” 1 Mos 9:12-15

Regnbågen har blivit en allt vanligare symbol i vår tid. Och den dyker upp i allt fler sammanhang runt omkring oss. Den har dock i vår tid fått ett helt annat budskap än det budskap som Gud förmedlar med sin regnbåge till oss.

Regnbågen symboliserar inte Guds tillåtelse till att bryta mot Hans lag. Hur mycket än världen försöker normalisera vissa brott. Regnbågen är tvärtom en påminnelse om floden som var en konsekvens av våra brott. Gud hade sänt en flod över hela jorden eftersom ”människornas ondska var stor” och ”deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda” (1 Mos 6:5). Berättelsen om floden står kvar som en påminnelse om Guds rättvisa reaktion mot våra brott: ”Syndens lön är döden” (Rom 6:23).

Men framför allt är regnbågen tecknet på Guds kärlek. Gud valde att upprätta ett kärleksfullt förbund med Noa och alla människor att något liknande aldrig ska ske igen. Trots att vi inte förtjänar det valde Gud att vara barmhärtig mot oss: ”Vattnet ska inte mer bli en flod som utplånar allt liv”. Detta var Guds förbund med Noa, och regnbågen är förbundets synliga tecken som förkunnar Guds stora kärlek till alla människor till tidens slut. Men det skulle komma ett ännu större förbund. För genom det nya förbundet förkunnar Gud att Han straffade sin egen Son för våra brott, istället för att straffa oss. Det nya förbundet är det största, för genom det äger vi förlåtelse och evigt liv genom tron på Jesu blod.

Bön: Käre Gud, tack för att du har valt att älska oss. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.