Kommentera

Förstår du vad du läser?

Filippus skyndade fram, och när han hörde honom läsa profeten Jesaja frågade han: “Förstår du vad du läser?” Mannen svarade: “Hur skulle jag kunna det om ingen vägleder mig?” Och han bad Filippus komma upp och sätta sig bredvid honom. Apg 8:30-31

Låt oss säga att du var ute på gatan och gav en förbipasserande en Bibel i handen. Hon tog emot den tacksamt, trots att du inte gav henne någon förklaring eller några tips inför läsningen. Sedan såg du henne inte mer.

Var tror du att hon skulle börja läsa? Det är rimligt att anta att hon skulle börja läsa från första sidan och framåt. För det är ju så man gör med böcker. Man läser en bok med ambitionen att ta sig från första sidan till sista sidan. I rätt ordning. Utan att hoppa över något kapitel. För det är ju så vi läser böcker.

Men att ge någon en Bibel i handen utan någon förklaring är som att skicka ut någon på en ensam skogsvandring utan karta och kompass. Till att börja med kan det gå bra. Men när en nybörjare i Bibeln kommer till Tredje Moseboken kommer det att bli svårt. Då kommer man att börja fundera om man egentligen förstår vad man läser. Ja, man kommer rentav fundera varför man läser det här. Vad är poängen? En ensam skogsvandrare utan vägledning kommer till slut att gå vilse och frustrerat fråga sig: “Var är jag någonstans?”

Missionären Filippus träffade en hovman som var på väg hemåt efter ett besök i Jerusalem. Han satt i sin vagn och läste Guds Ord genom Jesaja. Filippus frågade honom: “Förstår du vad du läser?” Hovmannen svarade honom: “Hur skulle jag kunna det om ingen vägleder mig?” Både Filippus och hovmannen hade en bra poäng. Det är viktigt att vi förstår vad vi läser. Och det är viktigt att vi får vägledning så att vi förstår.

Om du faktiskt skulle träffa någon som inte kände till Bibelns budskap och hade möjlighet att säga några ord inför bibelläsningen, gör då som Filippus gjorde för hovmannen! Det står att Filippus började “förklara evangeliet om Jesus för honom” (Apg 8:35). Förklara för din medmänniska att vi människor är som vilsna får som behöver frälsning från våra synder. Förklara att Jesus är vår gode Herde som har sökt upp oss och blivit vår Frälsare.

Det är mycket bra att uppmanna människor att läsa Bibeln, och ännu bättre om vi även ger vägledning till var de ska börja läsa. Filippus började genast berätta om Jesus för hovmannen. Ifall vi vägleder andra att börja läsa Nya testamentet så kommer de att genast möta Jesus. Börja med Nya testamentet, för Gud vill “att ni ska tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn” (Joh 20:31).

Bön: Käre himmelske Fader: Tack för att du gett oss Bibeln där du förklarar evangeliet om Jesus för oss. Vägled oss genom din helige Ande så att vi förstår Bibelns budskap. Och hjälp oss att använda den kunskap du gett oss till att vägleda andra till Jesus. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.