Kommentera

🌍 Den strategiske Anden

NĂ€r pingstdagen kom var de alla samlade. DĂ„ hördes plötsligt frĂ„n himlen ett dĂ„n som nĂ€r en vĂ„ldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset dĂ€r de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig pĂ„ var och en av dem. Alla uppfylldes av den helige Ande och började tala frĂ€mmande sprĂ„k, allteftersom Anden ingav dem att tala. I Jerusalem bodde fromma judiska mĂ€n frĂ„n alla folk under himlen. NĂ€r dĂ„net hördes samlades folkskaran, och alla var skakade eftersom var och en hörde sitt eget sprĂ„k talas. … De var alla hĂ€pna och förvirrade och frĂ„gade varandra: “Vad kan det hĂ€r betyda?” Apg 2:1-6,12

Vi kan sÀga mycket om den Helige Ande, men lÄt oss idag sÀrskilt betrakta hur strategisk Anden Àr. Det ser vi tydligt i berÀttelsen om den första kristna pingstdagen.

Anden valde för det första en strategisk tidpunkt att börja. Som alltid nÀr Gud ska vÀlja tider för viktiga hÀndelser i sin frÀlsningsplan sÄ vÀljer Gud inte dessa slumpmÀssigt eller godtyckligt. Gud valde inte en vanlig vardag för kristenhetens födelsedag, utan en stor högtidsdag. Anden kom under skördefesten pingsthögtiden dÄ sÀrskilt mÄnga var samlade i Jerusalem och det var mycket liv och rörelse ute pÄ gatorna. Anden ville att lÀrjungarnas budskap skulle höras av mÄnga.

Anden valde ocksĂ„ en strategisk plats att börja. Jerusalem var sjĂ€lvklart en naturlig plats att börja. Det var dĂ€r Jesus hade lidit, dött och uppstĂ„tt. Att evangeliet skulle spridas frĂ„n Jerusalem var ocksĂ„ förutsagt och befallt av Jesus: “LĂ€mna inte Jerusalem utan vĂ€nta pĂ„ vad Fadern har lovat … Men nĂ€r den helige Ande kommer över er, ska ni fĂ„ kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och Ă€nda till jordens yttersta grĂ€ns” (Apg 1:4,8). Men utöver att vara den naturliga och nödvĂ€ndiga platsen, var det ocksĂ„ en strategisk plats om vi tĂ€nker pĂ„ Jerusalems geografiska lĂ€ge med sin nĂ€rhet till tre vĂ€rldsdelar – Asien, Afrika och Europa. Jerusalem ligger mitt i smeten. Det skulle bli betydligt krĂ„ngligare för lĂ€rjungarna ifall deras startpunkt varit frĂ„n en öde ö. (Eller frĂ„n Kiruna.) FrĂ„n Jerusalem var evangeliet inom rĂ€ckhĂ„ll för mĂ„nga olika folkslag, via lĂ€rjungarnas spridning. Anden ville att evangeliet skulle spridas till sĂ„ mĂ„nga som möjligt.

Anden valde rĂ€tt tid och rĂ€tt plats. En annan viktig del av den Helige Andes strategi var att komma med synliga tecken för att vĂ€cka invĂ„narnas nyfikenhet. Andens ankomst markerades först med ett vĂ„ldsamt dĂ„n som alla kunde höra. Detta gjorde att mĂ€nniskor i Jerusalem sökte sig dit lĂ€rjungarna befann sig. NĂ€r de sedan hittat dem kunde de se tungor “som av eld” över lĂ€rjungarnas huvuden. HĂ€r mĂ„ste det pĂ„gĂ„ nĂ„got sĂ€rskilt! Precis som nĂ€r Mose fick se den brinnande busken sĂ„ att han nĂ€rmade sig den och började lyssna till Guds röst, var dessa tungor nĂ„got som fick mĂ€nniskor att nĂ€rma sig lĂ€rjungarna och lyssna till vad de hade att sĂ€ga. Och det som var Ă€nnu mer hĂ€pnadsvĂ€ckande var att dessa olĂ€rda lĂ€rjungar plötsligt kunde tala pĂ„ frĂ€mmande sprĂ„k, utan att de behövt studera dessa sprĂ„k för att lĂ€ra sig dem. Alla dessa tecken skulle leda Ă„hörarna att frĂ„ga: “Vad kan det hĂ€r betyda?”.

Ja, vad kan allt detta betyda? Det betyder att den Helige Ande verkligen var angelĂ€gen om att evangeliet skulle spridas till sĂ„ mĂ„nga som möjligt. Det betyder att evangeliet Ă€r för alla mĂ€nniskor oavsett vilket land de kommer ifrĂ„n eller vilket sprĂ„k de talar. Det betyder att frĂ€lsningen genom tron pĂ„ Jesus Kristus Ă€r för alla. Inte bara dĂ„, utan fortfarande. Anden vill att den nĂ€sta personen du möter ska fĂ„ höra om Jesus, för “hos ingen annan finns frĂ€lsningen, och under himlen finns inget annat namn som mĂ€nniskor fĂ„tt genom vilket vi blir frĂ€lsta” (Apg 4:12).

Allt detta visar att Gud verkligen Àlskar hela vÀrlden, precis som Jesus sade (Joh 3:16).

🙏  KĂ€re himmelske Fader, vi tackar dig för att du sĂ€nde din Helige Ande pĂ„ ett sĂ€rskilt sĂ€tt till de första lĂ€rjungarna. Uppfyll Ă€ven oss med Anden genom evangeliet i Ordet och Sakramenten, sĂ„ att vi kan sprida det vidare till andra. Amen.


Vill du ha sÄdana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera pÄ BekÀnnelsebrevet.

Skriv en kommentar

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.