Kommentera

? Dina böner gör skillnad

Den rättfärdiges bön har stor kraft och verkan. Jak 5:16b

Jag samtalade en gång med en ung man om ett problem som han hade. Jag frågade honom om han bett till Gud om hjälp. Då svarade han nonchalant: “Jag har inte bett på tre år.” När jag frågade varför han inte gjort det svarade han: “För att Gud kommer att göra vad han kommer att göra vare sig jag ber om det eller inte.”

Pojken hade en poäng. Gud säger genom profeten Jesaja: “Jag förkunnar från början vad som ska komma och långt i förväg det som inte har skett. Jag säger: Mitt beslut ska förverkligas, allt jag vill kommer jag att göra” (Jes 46:10). Så varför bry sig om att be?

Eftersom Gud har lovat att våra böner gör skillnad. Jakob säger: “Den rättfärdiges bön har stor kraft och verkan” (Jak 5:16). Bibeln berättar för oss om situationer då böner hade en direkt påverkan. Till exempel sade Gud till Judas kung Hiskia att det var dags för honom att dö. Då bad Hiskia till Gud om att spara hans liv. Då botade Gud honom och gav honom 15 fler år att leva (2 Kung 20).

“Men vänta nu. Det går inte riktigt ihop. Hur kan Gud som planerar och kontrollerar framtiden säga att våra böner påverkar vad Han ska göra och vad som ska ske?” Vi vet inte exakt hur det går ihop. Men det är okej. Huvudsaken är att vi kan lita på Gud. Och om Han säger att våra böner gör skillnad, då vet vi att de gör skillnad.

Be därför frimodigt, även när du inte riktigt kan förstå hur dina böner går ihop med Guds allmakt och vilja. Be frimodigt, inte för att du förstår helt och hållet hur bönen funkar, men för att du i Jesus Kristus förtröstar på att Gud älskar dig.

Herre, jag häpnar över att Du gett mig privilegiet att be till Dig, och att Du gett mig löftet att mina böner gör skillnad. Hjälp mig att lita på att Du kommer höra och svara när jag ber. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.