Kommentera

Missa inte båten!

“Det sker när Herren Jesus uppenbarar sig från himlen med sina mäktiga änglar i flammande eld och straffar dem som inte vill veta av Gud och dem som inte lyder vår Herre Jesu evangelium.” (2 Tess 1:7-8)

Det finns en välkänd anekdot om en man som befann sig på en öde ö. Han ber och vädjar till Gud att Han ska rädda honom. Plötsligt dyker en båt upp, och kaptenen bjuder honom att kliva ombord. Men han tackar nej till erbjudandet, eftersom han väntar på att Gud ska rädda honom. När en räddningshelikopter och sedan en flygpilot skickar samma inbjudan tackar mannen nej båda gångerna. För han väntar på att Gud ska rädda honom. När mannen till slut möter sin oundvikliga död ropar och klagar han till Gud för att Han inte räddade honom. Men då svarar den Allsmäktige: “Vad menar du? Jag skickade en båt, en helikopter och ett flygplan. Vad mer kunde du begära?”

Berättelsen är lite banal, men också insiktsfull, eftersom den lär oss en viktig biblisk sanning: Gud frälser genom medel.

Vad betyder det? Det betyder att Gud inte räddar människor på sensationsartade, spektakulära sätt. Istället frälser Gud oss genom evangeliet, de goda nyheterna om frälsning, förmedlat genom vanliga människor genom sitt enkla Ord och enkla sakrament i det heliga dopet och den heliga nattvarden. Ingen blixt. Ingen åska. Inte ens en båt, helikopter eller ett flygplan! Bara enkla medel – Ord, vatten, bröd och vin – farkoster som fraktar Hans frälsande kärlek. Så, om du går och väntar på något annat, håll inte andan. Inget annat kommer komma.

Men, vad mer kunde vi begära? I Hans Ord försäkrar Gud oss om sin fullkomliga och villkorslösa kärlek och förlåtelse i Jesus (Joh 3:16). I dopet tvättar Gud oss med vatten och sitt Ord, och gör oss heliga och fullkomliga i Hans syn, “utan fläck eller skrynkla eller annat sådant” (Ef 5:27). Genom Herrens nattvard bespisar Han vår tro under bröd och vin med Jesu kropp och blod som Han offrade på korset “till syndernas förlåtelse” (Matt 26:28). Dessa är Guds räddande farkoster, skickade i överflöd för att säkerställa vår frälsning, nu och för evigt.

Därför: Missa inte båten – Guds Ord och sakrament. De finns för att frälsa dig!

Bön: Jesus, tack för att du öppnat mina ögon genom evangeliet i Ord och Sakrament så att jag ser din eviga frälsning! Håll mina ögon öppna och seende för alltid. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.