Kommentera

Här finns ingen skillnad

“Här finns ingen skillnad. Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus.” (Rom 3:22-24)

Vi lever i en splittrad värld. Många nationer är splittrade både politiskt, socialt, etniskt och ekonomiskt. Alla sådana splittringar har gjort oss fientliga och dömande. Bara slå på tv:n, läs ditt facebookflöde eller redaktionsspalten i din lokala tidning, och du kommer få höra arga röster som förtalar sina motståndare.

Hur svarar Guds Ord på all sådan splittring?

Gud svarar genom att klumpa ihop alla dessa olika grupper till en enda grupp. Han säger: “Här finns ingen skillnad. Alla har syndat.” Gud delar inte upp människor efter deras politiska eller sociala åsikter, eller efter deras etnicitet eller ekonomi. Han placerar alla in i en enda kategori. Alla är syndare. “Alla har avfallit, alla är fördärvade. Ingen finns som gör det goda, inte en enda.“

Men Aposteln Paulus som författade dessa ord fortsätter: “. . . och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus.” Då Jesus dog, dog han för hela världens synder. Hela mänskligheten har förklarats “icke skyldiga” i Jesus. Inte alla tror att de behöver hans förlåtelse eller har hans förlåtelse. Men eftersom Jesus har fullbordat deras förlåtelse, finns den alltid där för dem.

Ifall vi tog till oss vad Gud säger skulle vår värld vara en mycket bättre plats. Ifall vi trodde att alla människor är syndare, inklusive oss själva, skulle vi inte se så mycket ner på andra människor. Ifall vi trodde att Gud förbarmade sig över alla i Jesus, då skulle även vi börja förbarma oss över dem.

Därför, när du och jag inser att även vi lägger till världens fientlighet och splittring, ska vi komma ihåg att vi inte är annorlunda. Du och jag är syndare precis som alla andra. Och när vi kämpar med att bry oss om andra med motsatta åsikter, låt oss då älska dem med den samma kärleken som Jesus visade oss på korset. Vi människor är, trots allt, alla lika syndiga och lika frälsta.

Bön: Herre Gud, förlåt mig för alla gånger som jag varit dömande och sett ner på andra. Led mig till att älska andra precis som du har älskat mig i Jesus Kristus. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.