Kommentera

Göm dig själv i Kristus

”Är jag bara Gud på nära håll, säger Herren, och inte också Gud långt borta? Eller kan någon gömma sig på ett så hemligt ställe att jag inte ser honom? säger Herren. Är inte jag den som uppfyller himmel och jord? säger Herren.” – Jer 23:23-24

I fornvärlden blev gudar ofta ansedda som lokala gudomligheter. Man tänkte sig att deras uppmärksamhet var riktad endast mot en särskild plats eller ett särskilt folk. Dessa avgudars kraft och närvaro var därmed begränsad. Men genom Bibeln har Abrahams, Isaks och Jakobs Gud visat sig vara annorlunda. Den ende sanne Guden, som har skapat var och en av oss, är inte begränsad på något sätt.

Herren var med Abraham då han lämnade sitt hem och reste till det utlovade landet. Gud var med Josef i Egypten – både i kungens fängelse och i kungens palats. Herren var med Daniel i lejongropen i Babyloninen. Och Jona förstod äntligen att han inte kunde fly från Gud när han räddades från en säker död i havet.

Och händer det inte ibland att vi också försöker gömma oss för honom? När tanken på att Gud ser allting gör oss obekväma? Och händer det inte att vårt samvete påminner att ett möte med Herren rentav skulle vara ganska så pinsamt för oss? Bra! Vi får aldrig bli bekväma med synden. Vi får aldrig dölja den från vår Skapare – han som ser allt och som en dag ska döma alla människor. Det hjälper inte att tysta våra samveten genom världsliga förströelser eller att tysta Guds Ord genom att hålla oss borta från kyrkan. Det är lika ineffektivt som Adams och Evas försök att gömma sig för Gud bakom några löv i Edens lustgård.

Men, vi vill ju också verkligen att han ska hitta oss. För detta är Guden som flyttade himmel och jord så att vi kan vara med honom. Han sände sin egen Son för att vara vår Ställföreträdare och Frälsare, genom att ta bort våra synder genom sitt offer. Och nu är vi inbjudna att gömma oss själva i Jesus för att ta tillflykt i hans kärlek. Låt oss vända om från våra försök att springa bort ifrån honom. Låt oss hitta tröst i hans löften om förlåtelse för alla som tror.

Bön: Herre Gud, jag har varit en dåre som har försökt dölja min synd från dig. Förlåt mig för Jesu, din Sons, skull. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.