Kommentera

Faran med andliga fake news

“Jag har hört vad profeterna säger, de som profeterar lögn i mitt namn: ”Jag har haft en dröm, jag har haft en dröm!” Hur länge? Vad har profeterna i hjärtat, lögnprofeterna som profeterar sina egna hjärtans bedrägeri? De tänker att de med sina drömmar som de berättar för varandra ska få mitt folk att glömma mitt namn, liksom deras fäder glömde mitt namn för Baal. Den profet som har haft en dröm kan berätta en dröm. Men den som har tagit emot mitt ord, han ska troget tala mitt ord. Vad är halm mot säd? säger Herren.” – Jer 23:25-28

Under de senaste åren har desinformation på internet orsakat att människor blivit vilseledda och mindre välinformerade. “Fake news” (falska nyheter) florerar överallt. Men våra mänskliga hjärtan brukar vilja tro vad som än stämmer överens med våra förutfattade meningar. Vi vill gärna tro det värsta om våra fiender, och vi vill gärna tro det bästa om oss själva.

På profeten Jeremias tid fanns också en hel del falska nyheter som vilseledde människor. Falska profeter förkunnade för dem att de kunde leva hur de än ville och att allt skulle sluta lyckligt. Men detta stämde inte. Därför sände Gud sin profet Jeremia för att kalla folket till omvändelse från sin omoral och avgudadyrkan. Han predikade att om de inte vände om från sina synder skulle Gud låta dem bli tillfångatagna och bortskickade till ett främmande land. Men folket föredrog de falska profeternas falska nyheter. De vägrade att omvända sig, och till slut måste de genomlida konsekvenserna, precis som Gud hade varnat för genom sin profet.

Idag finns många som predikar ungefär som de falska profeterna på Jeremias tid. “Oroa er inte!” säger de. “Föreställ er en värld där det inte finns någon himmel eller något helvete. Gud älskar ju alla precis som de är. Alltså kan du göra vad du vill, bete dig hur du vill och följa alla dina hjärtans begär!” Och våra syndiga hjärtan vill verkligen att detta budskap ska vara sant.

Men vi behöver inse att detta är fake news; andlig desinformation. Sanningen – Guds eviga och oföränderliga sanning – kallar oss än idag till omvändelse. Han kallar oss till att vända om från våra synder och be om hans förlåtelse. Men hans Ord lovar oss också att han vill ge denna förlåtelse fullt och fritt genom tron på hans Son Jesus Kristus. Gå till en kyrka och lyssna till en pastor som troget förkunnar den Heliga Skriftens sanning om frälsningen som är i Kristus allena.

Bön: Herre Gud, led mig till att lyssna på ditt eviga Ord istället för mitt egna bedrägliga hjärta. Tack för din stora nåd och obegränsade förlåtelse för alla mina synder. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.