Kommentera

Friheten i Kristus

Den dagen skall de döva höra bokens ord och de blindas ögon se ur dunkel och mörker.
De ödmjuka skall få allt större glädje i HERREN, de fattigaste bland människor skall fröjda sig i Israels Helige. Det är förbi med våldsmännen, det är slut med hånare. Alla som ville det onda skall utrotas, de som genom sitt ord kom en människa att synda, som snärjde den som skulle skipa rätt i porten och åsidosatte rätten för den rättfärdige för ingenting.
Jes 29:18-21

När vi i läser texterna på 12 sönd. e trefaldighet möter oss tre vanliga ord som alla får oss att reagera på ett eller annat sätt, det talas om blinda, döva och stumma. Alla tre är mycket svåra handikapp  att leva med och gör det nästan omöjligt att socialt fungera på ett vanligt arbete. Men orden har också en andlig innebörd. När Herren Jesus vandrade genom Judèen och Galileen var det ofta de döva blinda och stumma som han botade. Han gjorde det givetvis för han såg deras nöd och elände men också för att på så sätt visa hurudana du och jag är av naturen. Vilket under som skett med oss när vi ser vad Frälsaren har gjort, när vi hör det ljuvliga evangeliet och inte blir stumma när vi ska vittna om vår allra heligaste tro.

Handikappet att inte kunna lyssna eller höra ljud säger de flesta är värre än att inte kunna se fastän många tror det är tvärtom. När Jesus gråter över Jerusalem, var det för att de inte hade lyssnat. De hade öron men brydde sig inte om att lyssna. Denna dövhet kallas andlig dövhet och det är den värsta dövhet som kan drabba oss. Det är en dövhet som till sist berövar oss den eviga saligheten, livet med Kristus i den eviga härligheten. Vad som borde få oss alla och  att ta Guds ord på allvar är att Gud kan gripa in och göra så att folk inte kan lyssna. Bibeln kallar detta för förstockelse och profeten Jesaja  talar om det i sitt 6 kapitel. Förhärda detta folks hjärta, gör deras öron döva och deras ögon blinda, så att de inte ser med sina ögon, hör med sina öron eller förstår med sitt hjärta och vänder om och blir helade. Detta är raka motsatsen till när en människa blir omvänd och tror evangelium, då låter det istället som i vår inledande text. De döva hör bokens ord de blindas ögon ser ur mörker och dunkel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.