Kommentera

Det skrevs ner för att varna oss

“Det som hände dem är exempel, och det skrevs ner för att varna oss som har världens slut inpå oss. … Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Och Gud är trofast” –– 1 Kor 10:11,13a

Bibeln återberättar historia, men den är inte som andra historieböcker. Den handlar om individer och deras förhållanden med Herren. Den berättar om verkliga människor, på gott och ont: Människor som kämpat. Människor som felat. Människor som fallit.

Bibeln är full av historier om människor som du och jag. Och det är just detta som är poängen. Gud berättar deras historier för vårt bästa. Han vill att vi ska ställa oss själva i deras sandaler. Vad stod de inför? På vilket sätt är jag som dem? På vilket sätt var Gud med dem i deras liv?

Gud berättar deras historier för att varna oss. Det är lätt hänt att vi tänker: “Aldrig i livet att jag skulle göra så! Det där skulle aldrig hända mig!” Djävulen försöker övertyga oss att det inte är så farligt med frestelser, så länge vi inte faller i några av de “stora” frestelserna. Gud vill inte att vi ska sluta vara på vår vakt så att vi blir ett lätt byte.

Därför berättar Gud för oss om syndare som föll i djävulens fällor och trodde hans lögner. Han visar oss hur djävulen går till väga, så att vi kan stå redo att kämpa mot honom. För djävulen förändrar sig egentligen aldrig. Han använder samma lögner idag som han alltid gjort. Så när vi slutar vara på vår vakt och faller för hans lögner så är vi inte ensamma.

Men framför allt berättar Gud deras historier för att vi får se Hans trofasta kärlek som skiner genom historien. Trots de dåraktiga misstagen som återupprepades från släkte till släkte så vände inte Gud dem ryggen.

Istället lovade Gud att förlåta dem, och höll också detta löfte när Han sände sin Son för att utstå frestelse. Jesus frestades också, men Han föll inte för djävulens lögner. Han var utan synd och levde just ett sådant liv som Gud kräver av oss alla. Därför förlåter nu Gud oss varje gång vi felar och varje gång vi faller, för Jesu skull.

På grund av Guds verkliga kärlek har vi inte blivit förkastade, utan frälsta från synden. Han har också återupprättat oss för att kämpa mot frestelser med den styrka som vår trofaste Gud i sitt Ord lovar att ge oss.

Bön: Trofaste Gud, förlåt mig när jag faller för djävulens lögner. Ge mig styrka att utstå frestelser. Amen.

(Betraktelsen är översatt och publicerad med tillstånd från WELS)

Skriv en kommentar