Lämna en kommentar

Guds kärlek avspeglas i hans gåva

Så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. (Joh 3:16)

Födelsedagar, jul och bröllopsdagar är bara några av de speciella tillfällen då släktingar och vänner ger gåvor åt varandra. Gåvor är ofta uttryck för kärlek. De kan se väldigt olika ut. Vissa kanske är mycket värda medan andra kostar givaren väldigt lite. Eller också har den som ger gåvan lagt mycket tid och möda på att göra den själv.

Gud har gett oss den största av alla gåvor, sin egen älskade Son. Han gav den gåvan för att tillfredsställa det största behov vi människor har, behovet av en Frälsare från synd. Denna gåva gav vår himmelske Far åt oss för att infria ett löfte han gav våra första föräldrar Adam och Eva i Edens lustgård. Han sa till Satan: ”Jag ska sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han ska krossa ditt huvud och du ska hugga honom i hälen” (1 Mos 3:15).

Denna gåva var följden av Guds kärlek till den syndiga mänskligheten. Ingen från Adam och Eva till idag förtjänar en sådan gåva. Ändå visste Gud i sin kärlek att det var enda sättet att rädda en syndig och förlorad värld. Denna gåva var unik. Den kunde inte återupprepas. Den kunde inte kopieras.

Det finns ingen gåva som är mer personlig än gåvan Guds Son. Den passar för alla – spädbarn, småbarn, tonåringar, vuxna och pensionärer. Vi har alla brutit mot Guds lag på vårt eget onda sätt. Men Jesu, hans Sons blod, renar oss från all synd (1 Joh 1:7).

De gåvor som vi människor ger går snart sönder, blir utslitna, förbrukas eller kasseras till förmån för andra saker. Men Guds gåva till oss är tidlös, tar aldrig slut, är alltid användbar. Det är bara Gud som i sin kärlek kunde ge – och gav – oss allt vi behöver för att bli räddade från synd och helvete.

En följd av att Gud har gett oss sin Son som gåva är att vi djupare begrundar och ännu mer uppskattar Guds kärlek. Genom att ge oss denna gåva har han visat oss vad kärlek handlar om.

Så älskade Gud världen all
att han gav den sin ende Son,
att var och en som på honom tror
ska ha ett evigt liv.

Käre Fader, tack för den fullkomliga gåvan, din älskade Son. Gör så att hans offer fortsätter vara centrum för min tro och mitt hopp och min glädje. Amen.

(ur Meditations)

Lämna en kommentar