Kommentera

En farlig gäst

[Jesus sade] “Den som blir vred på sin broder är skyldig inför domstolen” (Matt 5:22).

Forskare vid ett universitet gjorde en studie i effekterna av att bära på fiendskap mot någon. När du hyser agg mot någon kan det påverka din fysiologi. Exempelvis kan denna vrede skapa problem i ditt immunsystem och i din ämnesomsättning. Den kan skada organfunktioner. Vreden kan höja ditt blodtryck, vilket kan leda till hjärtfel och stroke. Den kan orsaka ångest och depression. Ett separat studium har till och med påstått att hysa agg mot någon kan medverka till diabetes typ 2.

Summa summarum: Att bära på fiendskap mot någon är inte bra. Som en artikel i en psykologitidning säger: “Att hysa agg mot någon är som att antända sig själv och sedan förvänta sig att den andra personen ska dö av rökinhalation”.

Det är en sak att intala oss själva att inte vara arg på någon. Det är en helt annan sak att låta bli. Det sorgliga är att det inte krävs särskilt mycket för att känna motvilja mot någon. Det behöver inte nödvändigtvis handla om ett högljutt gräl; nej, vreden kan vara väldigt stillsam. Den kan dölja sig bakom ett vänligt och artigt leende – en envis förargelse som bara vägrar att ge sig av.

Och det är då min själ kan driva iväg till en mörk plats. När jag tillåter denna artiga men envisa gäst att förbli i mitt hjärta, kan det över tid börja att förgifta mig. Det kan börja att infektera mitt syn på andra och förorena mitt syn på livet. Men värst av allt; det kan börja förstöra min uppskattning av Jesu Kristi frälsningsverk och förlåtelse för sådana som mig.

Det är därför Herren Jesus talar så enträget mot vår vrede. Den hotar våra förhållanden med andra, ja. Men den hotar också vårt förhållande med Honom.

Lyssna därför till Jesus! Han kallar oss till omvändelse. Han kallar oss att bli tvättade rena från all vår vrede; rensade i blodet från Jesu kors och att bli uppfyllda med Hans Ande. Och att förbli i frid.

Bön: Min lilla vrede, Herre Jesus, är inte så liten. Förlåt mig. Förnya min kärlek för andra med Din kärlek för mig. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.