Kommentera

Vad ska barnet heta?

“Hon ska föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus, för han ska frälsa sitt folk från deras synder.” (Matt 1:21)

I vissa kulturer dröjer föräldrar flera veckor eller månader efter födelsen innan de namnger sina barn. Föräldrar tänker sig, på grund av vidskepelse och hög spädbarnsdödlighet, att det skulle vara otur om de gav bebisen ett namn för tidigt. I andra kulturer väntar familjer flera år för att se tecken på sina barns personligheter innan de ger dem permanenta namn.

Men redan månader innan han ens var född hade ett namn blivit valt för jungfru Marias son. En ängel från himlen tillkännagav det först för Maria, och senare även för hennes man Josef. Det skulle inte finnas någon tvekan om hans framtid. Barnet var förutbestämt att dö, men inte genast. Det fanns ingen tvekan om vad detta skulle vara för man: “Du ska ge honom namnet Jesus” sade ängeln, “för han ska frälsa sitt folk från deras synder.”

Till skillnad från Jesus, den fullkomlige Guds Son, kom du och jag in i den här världen med en stor börda: vår syndiga natur. Och denna syndiga natur visar sig på alla möjliga motbjudande sätt – redan från vår barndom och genom hela våra liv. Vi smärtar oss själva och andra genom vår själviskhet och girighet, genom omoraliska begär och beteenden, genom sårande ord och handlingar, och ännu värre. Våra liv är fyllda av besvär; vår död är oundviklig, och därefter ska vi möta Guds heliga dom. Mänskligheten är ett folk i ett desperat behov av en Frälsare.

Hur trösterikt att veta att barnet vars födelse vi firar under julen kom in i denna värld för att vara vår Frälsare! Ja, själva namnet Jesus betyder “Herren frälser”! Ifall det inte fanns någon tvekan om hans framtida prestationer redan innan han ens var född, hur mycket säkrare kan vi då inte vara när han nu har levt, dött och uppstått igen från de döda? Genom hela sitt liv var Jesus vår Frälsare genom att leva ett syndfritt liv som vår ersättare. Och genom sin död var Jesus vår Frälsare genom att betala skulden vi var skyldiga Gud för vår olydnad. Jesus har levt upp till sitt namn. Herren Gud själv har frälst oss från våra synder.

Bön: Herre Jesus, vilken glädje det är att känna ditt namn och att veta att du har frälst mig! Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.