Predikan i Öjebyn på Kristi himmelsfärds dag

Predikan i S:t Jakobs evangelisk-lutherska församling i Piteå av Stefan Hedkvist över Apg 1:1-11 på Kristi himmelsfärds dag.

26 maj 2022


Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus! Amen.

1 I min förra skrift, käre Teofilus, skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde 2 fram till den dag han togs upp till himlen, efter att ha gett sina befallningar genom den helige Ande till de apostlar som han hade utvalt. 3 Han visade sig för dem efter sitt lidande och gav dem många bevis på att han levde, när han under fyrtio dagar lät dem se honom och talade med dem om Guds rike.
4 Vid en måltid med apostlarna befallde han dem: ”Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har lovat, det ni har hört av mig. 5 Johannes döpte med vatten, men ni ska om några dagar bli döpta i den helige Ande.”
6 När de nu var samlade frågade de honom: ”Herre, är tiden nu inne då du ska återupprätta riket åt Israel?” 7 Han svarade dem: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har bestämt. 8 Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”
9 När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn. 10 Medan de såg mot himlen dit han steg upp, stod plötsligt två män i vita kläder hos dem. 11 De sade: ”Galileer, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som togs upp från er till himlen, han ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen.”

Låt oss be!
Herre Jesus Kristus, du som är vår broder och älskar oss har uppstigit till himlen och sitter på Faderns högra sida och regerar över allting, lär oss lita på att vi är helt trygga med dig som vår Kung. Amen.

I väntan på Jesu återkomst har vi en viktig uppgift att utföra i Guds rike. Jesus sitter nu på Guds högra sida och regerar över allting för att hans evangelium ska bli förkunnat i hela världen. Han har kallat oss till sitt rike gjort oss till vittnen om sin seger. Att vittna om hans seger, är den uppgift vi fått.

Lukas, läkaren, var mycket noggrann när han sammanställde berättelsen om Jesu liv och verksamhet. Han hämtade sina uppgifter från dem som varit ögonvittnen till Jesu liv, död och uppståndelse. Han efterforskade allt från början och skrev ned det i rätt ordning. Hans redogörelse för Jesu liv fram till den dag då han blev upptagen till himmelen finns i hans första skrift, som vi kallar Lukas evangelium. Hans andra skrift, Apostlagärningarna, fortsätter där Lukasevangeliet slutade. Lukas fortsätter där redogörelsen av vad som hände på just den dagen. Det är enda skildringen i NT av vad ögonvittnena såg när Jesus blev upptagen till himmelen. Ängeln som sedan framträdde för dem sa: Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen. Det visar att Jesus menar exakt vad han säger i Matt 24 när han undervisar om sin återkomst. Där säger han: Då ska Människosonens tecken synas på himlen, och jordens alla folk ska jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet (Matteus 24:30). Alla människor ska precis som lärjungarna vända sin blick mot skyn och med sina ögon se honom. De såg honom fara upp till himlen, alla folk ska se honom komma igen.

Den uppståndne och förhärligade Kristus uppenbarade för aposteln Johannes att det skulle gå lång tid innan han kom tillbaka. Johannes fick se denna tidsperiod som ett tusenårigt rike där deras själar som blivit halshuggna för Kristi skull satt på troner i himmelen och regerade tillsammans med Kristus. De flesta tal i Uppenbarelseboken är symboliska, så också de 1000 åren. Detta tal visar att det ska gå en lång tid innan Kristus kommer tillbaka men talet visar samtidigt att tiden är bestämd av Gud. Det tillkommer inte oss att veta mer än så om vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt. Framför allt ska vi veta att den dagen kommer plötsligt och oväntat för de flesta. Därför ska vi alltid vara beredda för den dagen. Det är mycket mer angeläget för oss att ta reda på vilken uppgift Herren vill att vi ska utföra under väntans tid än att spekulera om när han ska upprätta sitt härlighetsrike.

Lärjungarna drömde om att riket skulle upprättas åt Israel så att det återigen blev som det var under Salomos tid. Då var Israel en stormakt och riket blomstrade. Fast lärjungarna vandrat med Jesus och blivit undervisade i 3 år så trodde de fortfarande att Jesus skulle sitta på en tron och regera här på jorden i ett jordiskt rike. Det var därför de frågade: ”Herre, är tiden nu inne för dig att återupprätta riket åt Israel?” Kristus svarade med ord på ena delen av frågan. Det var inte deras sak att veta vilka tider och stunder Fadern i sin makt fastställt. Han svarade i handling på andra delen av frågan. Genom att lyftas upp och tas bort ur deras åsyn visade han tydligt att hans rike inte är av den här världen. Han regerar också såsom människa över allting men inte på ett synligt sätt i ett jordiskt rike. Det heter i Efesierbrevet: Gud har satt ”honom på sin högra sida i himlen, över alla furstar och väldigheter, makter och herradömen, ja, över alla namn som kan nämnas inte bara i denna tidsålder utan också i den kommande. Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gav han åt församlingen, som är hans kropp, fullheten av honom som uppfyller allt i alla” (Ef 1:20b-23). Kristus regerar nu med makt över världen och med sin nåd i sin kyrka och denna dolda regim ska fortsätta fram till hans återkomst.

Jesus fokuserade sina lärjungar upprepade gånger innan sin himmelsfärd på det viktiga arbete som ska utföras under tidsperioden fram till hans återkomst. Han sa till sina lärjungar: …”när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns” (Apg 1:8)

Lärjungarna blev Jesu vittnen på ett speciellt sätt. De var ögonvittnen. De vittnade om vad de sett och hört. Han visade sig för dem efter sitt lidande och gav dem många bevis på att han levde, när han under fyrtio dagar lät dem se honom och talade med dem om Guds rike. Med sin himmelsfärd visade Jesus att han inte mer skulle låta dem se honom. Men han lovade dem den helige Andes speciella gåva. Den helige Ande skulle ge dem kraft att bli hans vittnen. Sanningens Ande skulle leda apostlarna in i hela sanningen. Därför äger vi hela den gudomliga sanningen som är nödvändig för att vi ska bli frälsta i apostlarnas skrifter. Sanningens Ande skulle även förkunna för dem vad som måste ske. Dessa förutsägelser har vi också i deras skrifter och främst i Uppenbarelseboken. De skulle påbörja sitt arbete i Jerusalem men sedan föra ut sitt vittnesbörd i allt vidare områden, i Judeen, Samarien och ända till jordens yttersta gräns.

Arbetet att förkunna Kristi seger blev inte avslutat med apostlarna. Den helige Ande ger också oss kraft att bli hans vittnen även om vi inte är ögonvittnen som apostlarna. Vi som tror på Kristus är alla döpta med den helige Ande även om vi inte fått samma Andens gåvor som apostlarna. För oss förkunnar inte Anden nya ting om vad som kommer att ske. Han har fört apostlarna in i hela den gudomliga sanningen och vi äger hela sanningen i deras skrifter. Men vi är vittnen om denna gudomliga sanning. På så sätt fortsätter evangeliet att förkunnas i hela världen till tidens slut.

När föräldrar undervisar sina barn, när vi vittnar om vår tro, när vi samlas till gudstjänst, när gudstjänsterna sänds och görs tillgängliga för många, när vi förenar oss med kyrkor och församlingar i andra länder för att föra ut en gemensam bibeltrogen bekännelse, så kan det som sker beskrivas på två sätt: Dels kan det beskrivas från jordisk synvinkel, dels kan det beskrivas från en himmelsk synvinkel. Det som syns för ögonen är inte särskilt märkvärdigt. Men aposteln Johannes fick se samma arbete framträda i en himmelsk syn. I den himmelska synen såg han ”en vit häst, och han som satt på den hade en båge. Åt honom gavs en segerkrans, och han drog ut som segerherre, för att segra” (Upp 6:2). Ryttaren på den vita hästen som bär segerkransen är Jesus Kristus. Han drog ut som segerherre, för att segra. Det sker när evangeliet blir predikat för alla folk. Genom evangelium för Jesus människor ut ur djävulens rike in i sitt rike. Han väcker tron och förlåter synder för att de ska tillhöra honom och leva under honom i hans rike. Det är Kristus som utför det arbetet. Men det är genom de troendes vittnesbörd som han utför sitt verk. I sin härlighet regerar Kristus på detta sätt och segrar på detta sätt, och vi får vara verktyg i hans hand.

Lärjungarna fick se hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn. Medan de såg mot himlen dit han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem. Och de sade: ”Ni män från Galileen, varför står ni och ser mot himlen” Det är som änglarna sa till dem: ”Visst har ni annat att göra? Varför står ni här och ser mot himlen? Har inte Jesus gett er en stor uppgift att utföra?” Lärjungarna skulle bli hans vittnen med början i Jerusalem. På samma sätt ska vi vara hans vittnen i vårt närområde, först för vår egen familj och bland våra vänner. Sedan ska vi gå vidare i allt vidare kretsar och ta vara på de tillfällen Herren ger. Att vara vittnen om Kristi seger är vårt livs viktigaste uppgift. Som Jesus förutsagt så kommer evangelium att predikas för alla folk fram till den stora dag då Kristus kommer tillbaka. Skriften betygar:

Se, han kommer med molnen,
och varje öga ska se honom,
även de som har
genomborrat honom,
och alla jordens stammar
ska jämra sig över honom.
Ja, amen. (Upp 1:7) Det är visst och sant.

Låt oss be!
Herre Jesus Kristus, du regerar över allting för din församlings bästa. Regera också bland oss genom ditt ord. Sänd oss din Ande som du lovat och ge oss kraft att vara dina vittnen. Ta bort rädsla och gör oss frimodiga. Du har all makt och har lovat vara med oss alla dagar. Kom snart Herre Jesus. Amen.