Kommentera

Kom ihåg vem du är

“I tron vägrade Mose som vuxen att kallas Faraos dotterson. Han valde att hellre bli förtryckt tillsammans med Guds folk än att ha en kortvarig njutning av synden” (Hebr 11:24-25).

Mose hade skäl till att vara väldigt förvirrad över vem han var. Han föddes i Egypten fast hans föräldrar var israeliter. På den tiden förslavade egyptierna israeliterna. De tvang dem till hårt fysiskt arbete för att bryta ner och demoralisera dem.

Men, genom en märkvärdig händelsekedja som återberättas i 2 Mosebok 1-2, besparades Mose från att genomlida detta. Istället för att leva som en slav, växte han upp i det kungliga palatset där han uppfostrades av den egyptiske kungens dotter. Han mottog en kunglig utbildning och fick njuta det bästa av allt möjligt.

Vem var Mose? Var han en israelit? Eller var han en egyptier? Man skulle kunna säga att han var både ock. Man skulle också kunna säga att, genom att vara både ock, var han ingen av delarna.

Har du någon gång haft den känslan? Du vet inte egentligen vem du är. Du känner inte att du hör hemma någonstans. Du känner dig lösryckt, borttappad, ensam, förvirrad.

När Mose betraktade sitt liv kunde han inte hitta sin sanna identitet i något yttre rike. Vår text säger, “Han valde att hellre bli förtryckt tillsammans med Guds folk.”

Mose visste att han var ett Guds barn. Han var en del av Guds familj, en medborgare i Guds rike. Genom tron visste han att han var älskad av Gud. Han visste att Gud kunde befria från det fysiska slaveriet i Egypten. Men ännu viktigare: han visste att Gud hade lovat att befria honom från syndens och dödens slaveri. Och den identiteten var viktigare för honom än något annat.

Genom dopet i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn har Gud satt sitt namn på dig. Han har satt sitt märke på dig för att du ska vara hans egen. Och när du bekänner Jesus som din Frälsare så visar detta att du också är ett Guds barn, precis som Mose.

Därför, om du känner tillhörighet eller förvirring, accepterad eller ensam, kom ihåg att du är Guds älskade och förlåtna barn. Du är en medborgare i himlen. Klamra fast vid den identiteten. Uppskatta den. Jubla över den. Lev den.

Bön: Älskade Gud, led mig att hitta min sanna identitet i dig varje dag. Amen.

(WELS Daily Devotions)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.