Kommentera

Bygg upp andra

Jesus sade också till den som bjudit honom: ”När du bjuder på lunch eller middag, bjud då inte dina vänner eller syskon eller släktingar eller rika grannar, så att de bjuder tillbaka och det blir din belöning. Nej, när du bjuder till fest, bjud fattiga, handikappade, lama och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig någon belöning. Du ska få din lön vid de rättfärdigas uppståndelse” (Luk 14:12-14).

Förbjuder Jesus oss att bjuda hem våra nära och kära på middag? Nej, Jesus besökte ofta vänner i deras hem på middag. Och Bibeln talar varmt om de tidiga kristna som bröt bröd i hemmen “och delade måltid med varandra i jublande, innerlig glädje” (Apg 2:46). Jesu poäng med att säga orden i dagens bibelställe är inte att avskräcka oss från att bjuda våra vänner och vår familj på middag. Istället uppmuntrar han oss att söka möjligheter att bygga upp andra människor.

Ingen av oss är naturligt benägna att bygga upp andra. Av naturen ser vi på människor som rena verktyg till att bygga upp oss själva. Om någon har något som vi tänker kan gynna oss själva, till exempel rikedom eller ett gott rykte, söker vi att använda den personen för att vi själva ska se bättre ut. Men om någon däremot inte har något som kan gynna oss ignorerar vi istället den personen eller bryter ner den så att vi kan se bättre ut i jämförelse.

Det är självklart inte på så vis Jesus vill att vi ska behandla andra. Inte heller är det så han behandlade oss. Om Jesus endast skulle leta efter någon som han kunde få en fördel av ville han aldrig valt oss. Vi hade inget att erbjuda honom. Men Jesus inte bara umgicks med oss. Han blev en av oss. Han ödmjukade sig själv för det konkreta syftet att bygga upp oss. Genom sitt liv och sin död för oss ödmjukade han sig för att upphöja oss med honom för evigt.

Och nu, när vi ser hur osjälviskt Jesus byggde upp oss från att vara ingenting alls, vill och kan även vi bygga upp andra. Det spelar ingen roll vem den personen är. Alla är människor som Jesus ödmjukade sig själv för. Alla är människor som vi med Guds hjälp kan hjälpa till att bygga upp.

Bön: Herre Jesus, led mig till att bygga upp andra, såsom du har gjort för mig. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.