Kommentera

I Jesu namn

I Mose lag stadgas att en nyfödd judisk pojke ska omskäras vid åtta dagars ålder. Därför blev också Jesus omskuren på den åttonde dagen efter sin födelse, vilket vi räknar till den dag när vi firar det nya året. Lukas berättar att han den dagen fick namnet Jesus, det namn som ängeln hade gett honom innan han blev till i sin mors liv (Luk 2:21). 

Vi börjar alltså det nya året i Jesu namn. På något bättre sätt kan vi inte inleda ett år som innehåller en rad stora frågetecken. Hur ska det bli med pandemin som ”förstörde” det gångna året? Kommer de nya vaccinen att rädda världen? Inför alla våra frågor får vi instämma med Lina Sandell i en känd sång:

Jag vet inte vad som skall möta
mig under det kommande år.
Gud hängt för mitt öga en slöja
vars flik jag ej lyfta förmår.

Namnet Jesus betyder Frälsare. När Israels folk väntade på sitt folks frälsning trodde de att den kommande Messias skulle rädda landet från det romerska tyranniet. Men ängeln som uppenbarade namnet för Josef förklarade att han ska frälsa sitt folk från deras synder. Den yttre, politiska frälsningen fanns inte alls med i bilden. Det viktigaste är att få frid med Gud, och det gäller oberoende av yttre ställning i samhället, och obeoende av hur vi har det för tillfället. Den friden uppenbarades för herdarna utanför Betlehem i änglarnas sång. Frälsaren kom med friden, frälsningen från synden.

I Jesu namn är vi Guds barn, arvingar till himlen och innehar rätt att komma fram inför Gud med alla våra önskningar. Det är en obeskrivligt hög ställning. Därför kan vi lämna våra oroliga  frågor i den Allsmäktiges trygga händer.

Då vill inte ängsligt jag fråga 
som otron så gärna det gör:
Vad månne det kommande året
av nöd eller lust till mig för?

För mig är det nog att min Fader
vet utväg i allt som mig sker.
Han känner den okända stigen.
Vad jag inte ser, han dock ser.

Ett Gott Nytt År i Jesu namn!

Ola Österbacka

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.