Kommentera

2020: Rädslans år

I min nöd ropade jag till Herren,
och Herren svarade och gav mig rymlig plats.
Herren är med mig, jag är inte rädd
” (Ps 118:5-6).

Rädsla. Har du känt av rädsla under året som närmar sig sitt slut? Om vi ska börja sammanfatta hur året 2020 har varit så ligger det nära till hands att tala om rädsla. Rädsla för smitta. Rädsla för närkontakt. Rädsla för ensamhet. Rädsla för ekonomisk ovisshet. Rädsla för framtiden. Rädsla för döden.

Jesus kan relatera till sådana känslor. Han har också känt av dom. När han var i Getsemane läser vi att han greps av sorg och ångest. Och han utbrast: “Min själ är djupt bedrövad, ända till döds” (Matt 26:37-38). Men lägg märke till vad Jesus gjorde när han greps av sådana känslor: Han förtvivlade inte i hopplöshet, utan han tog sin ångest till sin Fader i bönen.

Att känna oro och rädsla gör vi eftersom världen drabbades av syndafallet, vilket gjorde att sjukdomar, pandemier och död kom in i världen. Men att känna av känslor gör vi också eftersom Gud från början valde att utrusta oss människor med känslor. Att känna oro och rädsla är alltså människans reflexmässiga reaktion mot syndafallets mörka konsekvenser. Men Gud har rätt att anklaga oss när vi inte gör som Jesus gjorde i Getsemane – d.v.s. om vi väljer att hålla oss borta från Gud när vi är rädda och behöver honom som mest. Han är ju den ende som verkligen kan trösta oss och ta bort vår rädsla med sina löften! Han är också den som aldrig är för upptagen med annat, utan den som alltid vill lyssna när vi ber till honom.

Oavsett hur vi ska börja sammanfatta året 2020, så är det ett som är säkert: Herren har varit med oss under den här otrygga tiden. Han har vandrat vid vår sida. Hållit oss i handen. Väglett oss med sitt Ord. Tröstat oss med budskapet att vi äger evigt liv genom tron på Jesus. Herren har varit med oss ännu ett år. Och om Gud vill att vi ska leva ännu ett år på den här jorden, så vet vi ett som är säkert: Herren kommer att vara med oss då också, för Herren Jesus är med oss alla dagar till tidens slut.

BE

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.