Kommentera

Vi får vad vi inte har förtjänat

När Jesus kom gående såg han en man som hade varit blind från födseln. Hans lärjungar frågade: ”Rabbi, vem har syndat så att han föddes blind? Han själv eller hans föräldrar?” Jesus svarade: ”Det är varken han eller hans föräldrar som har syndat, utan det har hänt för att Guds verk skulle uppenbaras på honom.” Johannesevangeliet 9:1-3

Du har säkert hört talas om konseptet karma. Några människor förklarar karma såhär: “Det vi sår får vi skörda”. Ifall du gör gott kommer det goda att komma till dig. Men ifall du gör ont – akta dig!

Men är detta verkligen hur det fungerar? Vad har du observerat i ditt liv och i andras liv? Blir människor alltid belönade för sina goda gärningar? Får ogärningsmän alltid lida konsekvenserna av sina ogärningar?

Jesu lärjungar trodde inte på karma, men de antog att lidande var resultatet av onda gärningar. De blev därmed förbryllade när de stötte på en man som var född blind. Hur kunde han gjort något så ont i moderlivet att det skulle förtjäna ett liv av blindhet? Men om det var hans föräldrar som hade syndat och därför blev drabbade av en förbannelse – deras blindfödde son – hur var det i så fall rättvist mot barnet?

Jesus talade om för lärjungarna att blindheten inte var konsekvensen av en specifik synd av vare sig mannen eller hans föräldrar. I själva verket är syndens konsekvenser mycket värre. Bibeln talar om för oss att “syndens lön är döden”. Straffet för att vara olydig mot Gud är fullständig separation från livets källa i evighet. Det är skörden som vi alla hade förtjänat. “Alla har syndat och saknar härligheten från Gud” säger Bibeln.

Men Herren behandlar oss inte efter vad vi gjort. Istället visar Han barmhärtighet mot oss syndare. Han kallar oss till omvändelse för att Hans verk ska uppenbaras på oss. Han kallar oss att inse att Hans Son, Jesus redan tagit straffet på sig själv. Gud behandlar de troende som sina barn, med kärlek och omsorg, trots att vi inte förtjänat denna status. Hans välsignelser till oss är gåvor.

Det kan hända att vi får lida medan vi är i denna fallna värld, men Herren kommer en dag att rädda oss från all ondska och hämta oss hem till sig i härlighet.

Bön: Käre Gud, tack för att Du behandlar mig enligt Jesu goda gärningar och inte enligt mina egna. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.