Kommentera

Guds barmhärtighet

“Jag tackar honom som har gett mig kraft, Kristus Jesus vår Herre, för att han ansåg mig värd förtroende och tog mig i sin tjänst, jag som förr var en hädare, förföljare och våldsman. Men jag mötte barmhärtighet därför att jag i min otro inte visste vad jag gjorde. Vår Herres nåd överflödade med tro och kärlek i Kristus Jesus.” (1 Tim 1:12-14)

En av de litterära klassikerna heter Les Misérables, av Victor Hugo. Berättelsen utspelar sig i Frankrike tidigt på 1800-talet. Huvudkaraktären, Jean Valjean, har precis blivit utsläppt från fängelset, och ingen vill hjälpa honom på något sätt. Till slut hittar han tillflykt hos en äldre biskop som gladeligen ger honom skydd och mat. Men Valjeans gamla vanor övervinner honom, och under natten fyller han en säck med biskopens silver och springer iväg.

Nästa morgon bultar tre poliser på biskopens dörr. De har fångat Valjean med biskopens silver. Nu har de skäl till att stänga honom inne på livstid. Men biskopen svarar på ett överraskande sätt: “Där är du ju!” ropar han till Valjean. “Vad roligt att se dig. Hade du glömt att jag gav dig ljusstakarna också?”

Poliskonstaplarna är mållösa. Och det är även Valjean. Poliserna har inget annat val än att släppa honom och gå iväg. Denna barmhärtiga handling skonade honom för en livstid i fängelset. Och det förändrade också hans liv.

Les Misérables är förstås en påhittad berättelse. Men det är inte Guds barmhärtighet för dig och mig i Kristus Jesus. Aposteln Paulus bekände öppet att han tidigare utan Kristus varit “en hädare, förföljare och våldsman”. Men så mötte han Guds barmhärtighet. Genom evangeliets kraft skapade den Helige Ande trons mirakel i Paulus – tron på Jesus som sin Frälsare. Denna barmhärtiga handling skonade Paulus från en evighet i mörker. Och det förändrade hela hans livssyn.

Du och jag kan se oss själva i Jean Valjean. Och vi kan se oss själva i Paulus. Ensamma är vi förlorade. Men Guds barmhärtighet har gripit in. Och Guds barmhärtighet är här på grund av vad Hans Son redan gjort på våra vägnar för att tvätta oss rena.

Guds barmhärtighet. Den rena, enkla och söta barmhärtigheten från Gud i Jesus. Istället för att göra oss mållösa, låt den fylla våra röster med lovsång till Honom!

Bön: Himmelske Fader, tack för din barmhärtighet, som har räddat mig från ett liv i mörker och förtvivlan. Tack för att du gjort detta genom tron på din Son. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.