Kommentera

En annorlunda kung

“När kung Herodes fick höra det blev han förskräckt, och hela Jerusalem med honom.” (Matt 2:3)

Herodes den Store regerade regionen Judeen från 37 till 4 f.Kr. Han är känd för sina många stora byggprojekt, inklusive den gedigna expansionen av Jerusalems tempel. Han var också ökänd för sitt avund och sin paranoia. Närhelst han misstänkte att någon var ett hot mot hans makt såg han till att mörda den personen. Några av offren för hans brutala vansinne var bland andra hans svåger, svärmor, fru och tre av hans söner.

Så det är inte särskilt konstigt att Herodes blev förskräckt då han fick höra att en ny kung hade fötts åt judarna. Det är inte heller så konstigt att hela Jerusalem blev förskräckt med honom. Folket i Jerusalem visste vad Herodes förmådde göra. De förstod att denna nyhet, att en ny potentiell rival till Herodes tron hade fötts, inte kunde innebära något gott.

Men varken Herodes eller Jerusalems folk hade något skäl att bli upprörda. Den som var född att vara judarnas kung utgjorde inget hot mot Herodes styre över Judeen. Faktiskt skulle denne nyfödde kung inte göra något anspråk på någon form av jordisk auktoritet överhuvudtaget. Han var visserligen en kung, men han var en annorlunda kung än Herodes var. Herodes var en jordisk kung som styrde ett jordiskt rike. Jesus, kungen som de vise männen sökte, är en himmelsk kung som styr ett himmelskt rike.

Du kan inte hitta Jesu rike på någon karta. Hans rike är istället hans styre i människors hjärtan genom tron. Hans rike upprätts i en människas hjärta när den Helige Ande, som verkar genom de goda nyheterna om Jesus, leder honom eller henne till att förtrösta på Jesus som sin Frälsare. Och Jesu rike sprids inte genom militära erövringar, utan genom att fler och fler människor får höra de goda nyheterna om Jesus, och genom att även de börjar förtrösta på Jesus genom den Helige Andes kraft.

Jesu rike har även kommit till dig, sedan Gud den Helige Ande lett dig till att förtrösta på Jesus som din Frälsare. Genom tron på Jesus är du en medlem i hans rike och en medborgare i himlen.

Bön: Kung Jesus, regera alltid i mitt hjärta genom tron. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.