Kommentera

En anfäktelse kan vara en välsignelse

“Jag, den allra minste av alla heliga, har fått denna nåd att predika evangeliet om Kristi ofattbara rikedom för hedningarna” (Ef 3:8)

Har du haft ett minne från ditt förflutna som är så smärtsamt att du måste blunda och böja huvudet närhelst du tänker på det? För vissa är sådana anfäktelser så kraftfulla att de sysselsätter sig själva med vad som helst för att döva smärtan: Alkohol, piller, nöje, TV eller meningslös förströelse. Har du ett sådant minne? Kanske något från ditt förflutna anfäkter dig just nu.

I så fall, sätt dig ner en liten stund bredvid aposteln Paulus. Det verkar som att han brottades med samma sak. Trots allt som Herren hade verkat genom Pauli häpnadsväckande apostlaämbete ansåg han sig själv vara “den allra minste av alla heliga”. Ta inte miste: Paulus sade inte detta för att framstå som älskvärd eller ödmjuk för sina läsare. Han sade samma sak i flera av sina andra skrifter. Och han förklarade också varför: “Jag är ju den minste av apostlarna, inte värd att kallas apostel, eftersom jag har förföljt Guds församling” (1 Kor 15:9). Genom åren hade Paulus aldrig skakat av sig dessa brännande minnen av vad han gjort innan han blev kristen. Denna påminnelse om hans synder i hans förflutna lämnade aldrig helt hans medvetenhet.

Men Paulus var nu förlåten i Kristus. Och därför var till och med hans smärtsamma anfäktelser en välsignelse. Närhelst minnena anfäktade honom tjänade de också ett annat syfte; nämligen att framhäva Guds nåd i Pauli liv. Det var Guds oförtjänade kärlek för en syndare som Paulus som ständigt fyllde honom med tacksamhet och frid. Och det var denna tacksamhet och frid som fyllde Paulus med en iver att följa Herren resten av livet.

Har du ett minne från ditt förflutna som ibland lamslår dig med smärta och ånger? Välkommen med i klubben. Men betrakta att denna anfäktelse åstadkommer något mer: I Kristus framhäver minnet Herrens nåd, hans oförtjänade kärlek, i ditt liv. I Honom är du förlåten. I Honom besitter du en frid som inget dåligt minne någonsin kan ta bort.

Kom ihåg detta under fortsättningen av det nya året och det nya decenniet. Och tacka Herren att Han kan vända även din smärtsamma anfäktelse till en välsignelse.

Bön: Herre Jesus, hjälp mig att inte låta mina smärtsamma minnen stå i vägen för att se Din kärlek. Använd istället mina anfäktelser för att påminna mig om Din nåd i mitt liv. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.