Kommentera

Vem (eller vad) tillber du?

”Ingen kan tjäna två herrar” (Luk 16:13)

För femton år sedan tackade en författare vid namn David Foster Wallace ja till att tala vid en examensceremoni. Wallace var en sekulär man, på sin vakt mot alla former för organiserad religion. Men i sitt tal överraskade han många av åhörarna. Han sade att i livets skyttegravar finns det inte egentligen något sådant som ateism, eftersom alla tillber något. Det är bara en fråga om vad. Sedan gav han några varningar: Om du tillber pengar kommer du aldrig att få nog. Om du tillber skönhet och bra utseende kommer du alltid att känna dig ful. Om du tillber makt kommer du alltid att känna dig svag. Om du tillber intelligens kommer du alltid att känna dig dum.

I tillägg lade Wallace till denna varning: Var försiktig med vad du tillber. För nära på allt som man kan tillbe kommer förr eller senare att äta dig levande.

Låt oss därför ställa frågan: Vem, eller vad, tillber du?

Oftare än vi vill medge har du och jag spenderat vår bästa tid, energi och passion på något annat eller någon annan än vårt förhållande med Gud och hans vilja för våra liv. Som en konsekvens har vi ofta förvrängd våra prioriteringar och sårat våra medmänniskor. För detta förtjänar vi Guds övergivande.

Men Gud har inte övergett oss. Istället kom Jesus. I vårt ställe satte han alltid sin himmelske Fader först. På korset tvättade han bort alla våra synder – för alla de gånger vi inte har älskat Gud av hela vårt hjärta. Genom tron på Jesus är nu allt förlåtet. Allt är väl mellan oss och vår Gud. Denna verklighet gör det möjligt för oss att följa Honom som betyder mest.

David Foster Wallace varnade att nära på allt som man kan tillbe kommer att äta oss levande till slut. Men inte den ende, sanne Guden, som är värd vår tillbedjan. Han kommer inte att äta oss levande. Genom Jesus kommer Han att bevara dig levande – för evigt!

Bön: Herre, jag har ofta felat att älska dig med hela mitt hjärta. Förlåt mig för detta. Hjälp mig att älska dig över allting. Låt allt jag säger och gör i dag bevisa min kärlek för dig. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.