Kommentera

Be för kungar

Först av allt uppmanar jag till bön, åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan leva ett lugnt och stilla liv, på alla sätt gudfruktigt och värdigt. (1 Tim 2:1-2)

Aposteln Paulus förkunnade de goda nyheterna om Jesus under det första århundradet e.Kr. En av de romerska kejsarna medan Paulus var verksam hette Nero. Nero förkroppsligade allt det dekadenta över Romarriket under den tiden. Han var självisk, våldsam och grym. Han såg till att hans egen mamma blev knivhuggen till döds. Då han ville gifta sig med en annan kvinna lät han sin fru mördas. Efter han tagit sitt eget liv sprang invånare ut på gatorna som om de var befriade slavar, berättar en dåtida historiker. Men det finns ännu mer som illustrerar hur hemsk hans regim var.

Det var också det där med den stora branden i Rom. När staden brann började många anklaga kejsaren. För att avleda denna uppmärksamhet valde Nero istället att anklaga de kristna. Under Neros order blev kristna tillfångatagna, torterade och avrättade. Några blev upphängda och antända för att skina under en av Neros kvällsfäster.

Det var alltså under en sådan myndighet som aposteln Paulus levde. Och det var under sådana omständigheter som den Helige Ande rörde Paulus till att uppmana oss att be “för kungar och alla i ledande ställning”.

Och här är vi nu, tjugo århundraden senare. Det är enkelt att klaga på regeringen och myndigheterna. Att vara cyniska mot dem. Att rasa mot dem. Det faller oss inte alltid in att be för dem.

Men stanna upp en stund och tänk efter vad vi äger som kristna. På grund av förlåtelsen Jesus vann för oss äger vi det högtidliga privilegiet att träda fram inför den allsmäktige Guden själv. Vi kan komma in i hans närvaro och tala till honom i bönen. Och han kommer att lyssna när vi talar till honom om våra myndigheter. Vilken privilegierad och mäktig ställning vi har! Låt oss inte kasta bort möjligheten att fråga universumets Kung att välsigna vårt lands ledare.

Bön: Herre, jag ber för min regering och alla i ledande ställning. Ge dem vishet. Vägleda deras handlingar till det bästa för vårt samhälle och för främjandet av ditt rike. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.