Kommentera

Vem är min medmänniska?

Då ville mannen rättfärdiga sig och frågade Jesus: ”Vem är då min nästa?” (Luk 10:29)

Människor vill inte tro att de behöver frälsas av Gud. De vill faktiskt anstränga sig en hel del för att bevisa att de duger inför Gud.

Så var fallet för en viss religiös expert på Jesu tid. Lukas berättar att han “ville rättfärdiga sig”. Han ville bevisa att han minsann inte var så illa och att han förtjänade att vara i ett rätt förhållande med Gud. Så han frågade Jesus: “Vem är då min nästa?” (Luk 10:29).

Med andra ord trodde han att han levt ett tillräckligt bra liv. Men bara för att vara säker bad han Jesus förtydliga vem hans medmänniska var. Därför berättade Jesus berättelsen om den barmhärtige samariten. Berättelsen handlar om en judisk man som föll i rövares händer medan han var ute på en resa. Han blev slagen och lämnad halvdöd. Två judiska män gick förbi utan att stanna för att hjälpa. Men en samarit stannade och räddade honom.

Jesus avslutade berättelsen med att fråga: “Vem av dessa tre tycker du var en nästa för mannen som råkade ut för rövare?” (Luk 10:36).

Jesus visste att den judiske mannen som kommit för att fråga honom inte skulle vilja ha något att göra med en samarit. Judar föraktade samariter på Jesu tid. Jesus ville få mannen att inse att han inte hållit Guds lag så bra som han trodde. Jesus visste att endast då skulle han förstå att han behövde Jesus till att frälsa honom från hans synder.

Vi behöver också denna påminnelse. När vi kliver upp på våra andliga höga hästar och tänker att vi duger inför Gud behöver vi Bibeln till att påminna oss om våra synder så att vi vänder oss till Jesus för förlåtelse. Och – tack och lov! – då försäkrar han oss att hans fullkomliga liv och oskyldiga död ledde till vår förlåtelse.

Och när vi undrar hur vi någonsin skulle kunna tacka honom för en sådan gåva talar han om för oss att tacka honom genom att älska vår medmänniska – att bry oss om och ta hand om människorna runt omkring oss. Se dig omkring idag. Vem har Gud fört in i ditt liv? De är dina medmänniskor. Tacka Jesus genom att älska och tjäna dem.

Bön: Herre, hjälp mig att älska de som du fört in i mitt liv idag. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.