Kommentera

Kom till Jesus i ödmjukhet

”Mästare, vad ska jag göra för att få evigt liv?” – Luk 10:25

En gång hörde jag en pastor säga: “Låt mig få berätta för dig de dåliga nyheterna. Du är ännu värre än du trodde. Men låt mig nu få berätta de goda nyheterna. Du är mer älskad än du kunde föreställa dig.” Jag tycker inte om att höra dåliga nyheter. Jag vill gärna tro att jag är en andlig superstjärna. Men innan jag tror Jesu dåliga nyheter vill jag aldrig lära mig att uppskatta Jesu goda nyheter.

Det är därför Jesus berättade liknelsen om den barmhärtige samariten. Du har förmodligen hört berättelsen. Det handlar om en man som hjälpte någon som hade blivit rånad och misshandlad. Men jag gissar att många av oss inte kommer ihåg varför Jesus egentligen valde att berätta denna liknelse.

Det hela började med att en religiös expert kom till Jesus. Experten ville testa Jesus. Han kom inte till Jesus med rena motiv. Han ville göra Jesus förlägen och sig själv överlägsen.

Mannen frågade Jesus: “Vad ska jag göra för att få evigt liv?” (Luk 10:25). Ifall mannen verkligen ville ha svaret på frågan skulle Jesus ha gett honom det. Men det gjorde han inte. Experten hade fördolda motiv.

Därför förödmjukade Jesus honom genom att få honom att recitera vad Gud kräver av oss för att kunna träda fram inför hans heliga närvaro. Vilket är att älska Gud fullkomligt och älska vår medmänniska som oss själva.

Jesus svarade: “Gör detta och du ska leva” (Luk 10:28).

Jesus sade i själva verket: “Okej, kämpa på du. Om du tror att du kan genomföra detta så kommer du få evigt liv. Älska Herren din Gud med allt du har hela tiden, och älska alla omkring dig.”

Det blev därmed inte Jesus som blev testad, utan istället mannens samvete. Jesus utmanade honom att betrakta hur långt han var ifrån att uppfylla Guds krav.

Vi behöver också höra dessa dåliga nyheter. Vi behöver vara medvetna om våra tillkortakommanden och synder. Då vill vi komma till Jesus i ödmjukhet och ta emot hans goda nyheter: Hans kärlek och nåd.

Bön: Herre Gud, förlåt mig för mitt högmod. Visa mig din kärlek i Jesus Kristus. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.