Kommentera

“Gå du och gör som han”

Då sade Jesus till honom: ”Gå du och gör som han.” – Luk 10:37

En gång sade en pastor i en predikan: “Kyrkan ska inte vara ett helgonmuseum där vi ska ta plats och synas. Inte heller är det en rättssal där vi dömer världen. Kyrkan är ett sjukhus för syndare.” Detta är sant eftersom vi, andligt talat, är som den slagna mannen i Jesu liknelse om den barmhärtige samariten. Våra synder har fördärvat oss. Vi har blivit avklädda vår rättfärdighet. Vi är fullständigt hjälplösa och utsatta. Jesus är som den barmhärtige samariten. Han har förbundit dina sår. Han har klädd dig med sin rättfärdighet och kärlek. Och han har betalat för ditt rum i sitt eviga rike.

Men Jesus ville lära oss något mer med sin liknelse. I slutet av berättelsen sade han: ”Gå du och gör som han” (Luk 10:37). Fastän endast Jesus verkligen levt som den barmhärtige samariten kallar han oss att följa sitt exempel. Han vill att även vi ska vara barmhärtiga samariter i våra liv. Han vill att vi ska leva kärleksfulla liv i handling.

Vi kan betrakta detta på så vis: Vi får gå till sjukhuset när vi är sjuka, men vi fortsätter förhoppningsvis inte att vara sjuka. Vi tillfrisknar. Samma sak gäller våra liv i tron. Vi får gå till Jesus för att få förlåtelse för våra brott och våra synder, och vi får lämna hans närvaro förlåtna och förnyade. Vi tillfrisknar.

Låt därför Jesus binda dina sår med sin kärlek, och ”gå du” sedan ”och gör som han”.

Bön: Jesus, led mig till att vara som dig. Led mig till att älska med en självuppoffrande kärlek oavsett vem du sätter på min stig. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.