Kommentera

Lutherska Bekännelsekyrkan är 40 år

Lutherska Bekännelsekyrkan firade 40-årsjubileet lite i förskott på Hjälmargården, men idag kan vi med gott samvete säga att vi är 40 år!

Ingvar Adriansson ger idag sin version av LBK:s bildande och historia:

Lutherska Bekännelsekyrkan 40 år (7 september 1974)

Vid en konferens i Uppsala den 6-8 september 1974 konstituerades Lutherska Bekännelsekyrkan (LBK). Tre orter fick bära pionjärskapet: Uppsala, Landskrona och Yxenhult. Det var nästan så att Yxenhult var mer känt i Amerika än i Sverige på den tiden.

Den första styrelsen bestod av ordförande Per Jonsson, vice ordförande Seth Erlandsson, sekreterare Sten Johansson, vice sekreterare Gunnar Åkerström och kassör Arne Svensson.

Efter detta val av styrelse ställde ordförande frågan till konferensdeltagarna: Beslutar närvarande medlemmar evangelisk-lutherska församling S:t Matteus, vår Frälsares och S:t Johannes församling att i den Treenige Gudens, Fadern och Sonens och den Helige Andes namn konstituera en kyrka benämnd Lutherska Bekännelsekyrkan i Sverige? Efter detta sjöngs Lutherpsalmen “Gud vår Fader statt oss bi”.

Många av dessa pionjärer finns inte längre ibland oss och har fått flytta hem till Herren. Vid tiden hette presidenten i Wisconsinsynoden Oskar Naumann och han representerades i Uppsala av pastor E V Renz som bistod Wisconsinmedlemmar som arbetade i Europa.

Vid lördagskvällen hölls ett samkväm där flera av medlemmarna i vår nya kyrka tog till orda. Nämnas bör Ruben Christiansson i Yxenhult som själv byggde ett missionshus på platsen där han bodde. Bibeltrogna Vänner menade att missonshuset tillhörde dem. Ruben Christiansson sa då att detta hus hade han fått av Gud själv och i fortsättningen skall här predikas Guds rena ord. Arne Svensson blev präst i församlingen i Yxenhult och förde arvet vidare. Bröderna Erland och Martin Pettersson var föredetta predikanter i Bibeltrogna Vänner men blev på sin ålderdom medlemmar i Lutherska Bekännelsekyrkan.

Från Piteå kom bröderna Björkman och de gladde mötet med vacker sång. Senare blev det en församling i Piteå och dess förste pastor blev Alvar Svenson.

I all enkelhet och vänlighet en fridhälsning!

Ingvar Adriansson
LBK

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.