Kommentera

Att hålla Kristus i centrum i äktenskapet

”Ni hustrur, underordna er era män så som ni underordnar er Herren. … Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den” (Ef 5:22,25).

Det är inte svårt att föreställa sig någon som läser detta bibelställe och frågar sig själv: ”Undra hur det skulle se ut om människor faktiskt levde sådär?” Kanske du till och med tänkte i de banorna själv.

I Bibeln betyder ”att underordna sig” att ära någons ledarskap som Gud har placerat över dig i ditt liv. Bibeln visar också ”att älska som Kristus älskade kyrkan” innebär att offra vad du vill ha och att istället se till någon annans bästa.

Men vårt samhälle värderar istället självständighet, vilket gör dessa bud hårda att följa. Dessutom agerar människor helt naturligt ut ifrån egenintresse, så därför ser detta ut som ett recept på elände. Skulle inte underordning innebära att din man skulle utnyttja dig? Skulle inte att nerprioritera dina egna önskemål i ditt liv för din frus skull bara göra dig konstant olycklig?

Det hjälper att se på detta genom en kristens ögon och inte genom världens ögon. Guds barn agerar inte på ett självcentrerat sätt, utan på ett Kristus-centrerat sätt. Kristna villa sätta andra först eftersom de inte lever för sig själva.

De lever för Frälsaren som inte använde jämlikheten med Gud till sin egen fördel, utan underordnade sig själv Guds lag och levde ett perfekt liv för själviska syndare. Han offrade sin tid genom att utföra otaliga underverk för människor i nöd. Han offrade även sig själv när han dog för att ta bort världens synder.

Äktenskapet är en så enorm välsignelse från Gud att djävulen, världen och din syndiga natur jobbar övertid för att angripa det. Att hålla Kristus och hans förlåtelse i centrum är avgörande.

När synd hotar att förstöra ditt äktenskap eller att kväva din tjänst till andra, gå då till Frälsaren som offrade allt för dig och be om styrka. Tjänst i Kristi efterföljd är svårt för oss, men det bär med sig oerhörda välsignelser. Kan du föreställa dig hur det skulle se ut ifall människor faktiskt levde såhär? Lev sådär och se själv.

(WELS Daily Devotions)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.