Kommentera

Vad betyder Jesu fridshälsning?

På kvällen samma dag, den första veckodagen, var lärjungarna samlade bakom låsta dörrar av rädsla för judarna. Då kom Jesus och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid vare med er!” När han hade sagt detta visade han dem sina händer och sin sida. Och lärjungarna blev glada när de såg Herren. Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.” Joh 20:19-21

Jesus hade uppstått från de döda. Nu visade Han sig för sina lärjungar. Vad var det första Han sade till dem? “Frid vare med er!” Men vad menade Jesus med det?

Detta var mer än en vanlig hälsning i stil med: “Hej på er! Hur är läget?” Nej, Jesus menade något särskilt med sin fridshälsning. Han upprepade den till och med, så att Jesu lärjungar skulle förstå vad Han menade.

Först gissar vi nog att hälsningen “frid vare med er!” var Jesu sätt att lugna lärjungarnas rädsla. De var rädda för sina liv eftersom deras ledare nyss hade dödats, och de undrade nu ifall de skulle vara näst på tur. Därför var de samlade bakom låsta dörrar.

Jesus ville verkligen också lugna deras rädsla för att bli dödade, men Jesu fridshälsning var en nyhet som gick långt utöver det. Jesus betonade sitt budskap genom att visa sina händer och sin sida för sina lärjungar. Alla visste de att Jesus hade korsfästs, Hans händer genomborrats av spikar och Hans sida genomstungen av soldatens spjut. Jesus visade dem att det verkligen var Honom, uppstånden från de döda.

Jesu fridshälsning var dessutom Hans första mening som förklarade vad det innebar att Han uppstått från de döda. Jesus berättade för dem att Han förtjänat frid med Gud Fadern åt dem. Gud skulle inte straffa dem för att de varit rädda. Nej, Gud skulle inte straffa dem för någon som helst synd, för Jesus hade tagit det straffet. Därför ägde lärjungarna frid.

I dessa oroliga tider kan vi bli oroliga ifall Gud straffar oss för vår bristande tro och vår brist på handling. Men Jesus har uppstått från de döda och bevisar därmed att Gud straffat sin Son och inte kommer att straffa oss. Istället försäkrar Gud oss att vi har frid med Honom genom vår Herre Jesus Kristus.

Bön: Herre Jesus, tack för att du tagit straffet för mina synder på dig! Tack för att du därmed skapat frid mellan Gud och mig och alla människor. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.