Kommentera

Offerlammet

Isak sade till sin far Abraham: ”Far!” Han svarade: ”Jag är här, min son.” Han sade: ”Vi har eld och ved, men var är lammet till brännoffret?” Abraham svarade: ”Gud kommer att utse åt sig lammet till brännoffret, min son.” Så fortsatte de sin vandring tillsammans. (1 Mos 22:7-8)

Orden måste ha genomträngt Abrahams själ. Isak menade inte att såra sin far, och under de flesta omständigheter skulle inte hans fråga varit sårande. Men detta var inte vanliga omständigheter. Gud bad en far att offra sin ende son som ett offer åt Honom. Detta var ett prov. Gud ville se vem Abraham älskade mest – sitt barn eller sin Herre.

Barn har förmågan att ställa frågor som går rakt på sak och som får vuxna att treva efter svar. Så även Isak. Han älskade och litade på sin käre far så mycket! Med ärliga ögon och en mild röst frågade han: “Pappa, var är lammet?”

Vad skulle Abraham säga till honom? Av kärlek till sin käre son kunde han inte säga tvärt: “Isak, du är lammet den här gången”. Han kunde inte heller ljuga och säga: “Jag vet inte”. Vad skulle han säga, och hur skulle han säga det? Abraham höll sin son nära sig och Herrens löften ännu närmare då han tog ett djupt andetag och förklarade: “Gud själv kommer att förse”.

Det är exakt vad som hände. Gud själv gav ett offer den dagen – och offret var inte Isak. När Gud visste att Han hade Abrahams fulla förtröstan utsåg Herren ett djur istället för Isak som offret.

Den dagen pekade fram emot en annan dag när en annan Fader skulle offra sin ende Son som ett offer. Hans Sons namn är Jesus vars offer på korset betalade för all synd. Underskatta inte Faderns kärlek – och Sonens förtröstan – som du finner på korset! Tvivla aldrig på att Gud älskar dig. Han gav sin ende Son, Guds fullkomliga Lamm, som ett offer. Han var beredd att ge sin Son så att Han kunde få dig för evigt.

Bön: Min käre Fader, tack för att Du gav Din Son som ett offer i mitt ställe. Ge mig en större insikt i Din kärlek – en kärlek som inte skonade Din ende Son, men gav Honom upp på korset för mig och alla människor. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.