Kommentera

✝️ Någon som aldrig kommer att göra dig besviken

“När jag kom till er, bröder, var det inte med stor vältalighet eller vishet som jag predikade Guds hemlighet för er. Jag hade nämligen bestämt mig för att inte veta av något annat hos er än Jesus Kristus och honom som korsfäst. . . . Er tro skulle inte bygga på människors visdom utan på Guds kraft.” (1 Kor 2:1-2,5)

Ingen gillar att bli besviken. Särskilt inte när den som sviker oss är någon vi respekterar och litar på. Problemet är att förr eller senare kommer alla som vi beundrar att göra oss besvikna på ett eller annat sätt. Föräldern som verkade fullkomlig när du var ett barn visar plötsligt brister nu när du blivit äldre och visare. Sedan visar det sig även att professorn som tycktes kunna allt när du var i skolan verkar ha gjort sina misstag. Oavsett vilka vi beundrar eller hur mycket vi beundrar dem, kommer de förr eller senare att göra oss besvikna.

Aposteln Paulus visste detta. Han visste det om sig själv – att han var en syndig människa som alla andra människor. Och han visste det fanns en risk att de som hörde honom predika och undervisa skulle ge honom en alldeles för hög status. En risk att de skulle likställa hans budskaps giltighet med hans persons pålitlighet. Och i så fall skulle det finnas en stor risk att de skulle lämna hans budskap när han gjorde dem besvikna.

Därför uppmanade han dem att undvika det misstaget. Han påminde dem om att giltigheten i hans budskap inte berodde på hans personlighet eller övertalningsförmåga. Hans budskap var giltigt eftersom det var sant. Och hans budskap var kraftfullt eftersom Gud gjorde det så.

Kristna idag löper samma risk att göra samma misstag som de kristna i Korint som Paulus varnade. Det finns en risk att vi förlitar oss på människorna som berättar för oss om Jesus snarare än att förtrösta på själva budskapet om Jesus.

Lyckligtvis beror inte syndernas förlåtelse eller hoppet om himlen på människorna som predikar för oss om detta. Det beror på Kristi kors – där han utgöt sitt blod för att sona för synderna som skilde oss från vår Gud. Det är ett fullbordat faktum.

Oavsett hur ofta andra människor gör oss besvikna, har Jesus aldrig gjort det, och det kommer han heller aldrig att göra.

Bön: Käre Gud, hjälp mig att förtrösta endast på min Frälsare Jesus, och ingen annan. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.