Kommentera

Gud väljer tvärtom

Nej, det som för världen var dåraktigt utvalde Gud för att förödmjuka de visa, och det som för världen var svagt utvalde Gud för att förödmjuka det starka” (1 Kor 1:27)

Jag har provat följande experiment: När jag skopar glass åt mina två barn samtidigt lägger jag medvetet mer glass i den ena skålen än i den andra. Vilken skål kommer den första att välja; den som innehåller mer glass eller mindre?

Än så länge har jag kunnat förutspå utfallet med exakt precision. Den första som får välja väljer alltid mer glass. Alltid. Inte så konstigt!

Varför detta förutsägbara fenomen? Jag tror att du redan vet. Det beror inte på någon slump. Som deras far är mina barn syndiga och själviska, så det är bara naturligt för dem att vilja ha mer än sin medmänniska av det som är gott. Vi syndare vill förstås ha mer än den andra personen. Om vi får valet väljer vi nästan alltid det som är mest, bäst, ljusast, starkast eller mest tilltalande.

Hur annorlunda vi är från vår helige och fullkomlige Gud! S:t Paulus berättar för oss att Gud är tvärtom. När det gäller hur Gud väljer saker i denna värld – särskilt människor – så väljer han tvärtom hur vi brukar välja. “Det som för världen var dåraktigt utvalde Gud”, skriver Paulus. “Det som för världen var svagt utvalde Gud”.

Går Gud mot strömmen bara för att vara besvärlig eller märkvärdig? Nej, han försöker lära oss den angelägna insikten att vad vi tycker är viktigt och bäst sällan är det viktiga eller bästa. Våra syndiga hjärtan och sinnen försöker övertyga oss om motsatsen, men Gud sätter ner sin fot genom att välja det dåraktiga “för att förödmjuka de visa” och välja det svaga “för att förödmjuka det starka”.

Vi ser detta tydligast genom hur Gud valde att frälsa oss från våra synder. Han sände sin Son Jesus, som “hade varken skönhet eller majestät när vi såg honom, inget utseende som vi drogs till” (Jes 53:2), för att dö en fruktansvärd död på ett kors som vår ersättare. Korset verkar dåraktigt och svagt för våra ögon, men genom tron ser vi tvärtom; visheten och kraften i Guds kärlek för oss syndare som skiner ljust och klart.

Bön: Jesus, hjälp mig att se och förstå visheten och kraften i dina val och i Jesu kors. Amen.


Vill du ha sådana betraktelser skickade till din inkorg varje vecka? Prenumerera på Bekännelsebrevet.

Betraktelsen är översatt och publicerad med välsignelse från WELS. Du kan även läsa dagliga betraktelser på WELS.net på engelska.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.