Kommentera

Härligheten tillhör vår Gud

Och alla änglarna stod runt tronen och de äldste och de fyra varelserna, och de föll ner på sina ansikten inför tronen och tillbad Gud och sade: “Amen! Lovsången, härligheten, visheten, tacksägelsen, äran, makten och kraften tillhör vår Gud i evigheters evighet. Amen.” – Upp 7:11-12

“För dårar rusar in där änglar fruktar att beträda” skrev den engelska poeten Alexander Pope i en dikt för över tre hundra år sedan. Sedan dess har detta citerats av president Abraham Lincoln och många andra kända personer.

Uttrycket har avseende på naiva människor som försöker vad erfarna människor undviker. Sådana är vi, av naturen. Vi rusar in i synden. Vi ignorerar visheten från andra som varit där, sett resultaten och som själva inte vågar försöka.

Änglarna var där tillsammans med Gud när han tände mörkret med stjärnor. De såg vad som hände när Lucifer gjorde uppror mot Gud. Och nu tjänar de Gud med glädje. Ingen känner Gud bättre än de. Men deras närhet till Gud gör dem inte nonchalanta. De faller på sina ansikten och ger Gud den lovsång, ära och härlighet som han förtjänar.

Hur är det med oss? Är vi för lättvindiga med Gud? Vill vi ha äran åt oss själva istället för att ge Gud äran? Kräver vi från Gud att våra egna viljor ska ske istället för att i sanning be “ske din vilja”? Ser vi på Guds nåd som en ursäkt för att fortsätta bete oss illa? Tror vi att det är okej med ett omoraliskt beteende eftersom Gud har tålamod med oss? Gud, förlåt oss vår dårskap!

Och det gör han. Den gode Herdens röst kallar oss varje dag i sitt Ord: Jag ger er evigt liv, och ni ska aldrig någonsin gå förlorade.

Prisa honom, världens ljus, som har kallat oss ut ur mörkret! Ära honom, Guds lamm, som tar bort världens synder! Lita på honom, Guds vishet, som valde dig till att tillhöra honom före världens skapelse! Tacka honom, den mäktige Guden, som besegrade synden, döden och djävulens makt! Ära honom, det levande vattnet, som släcker våra törstande själar!

Bön: Herre, bevara mig från att rusa in där änglar fruktar att beträda. Låt istället mitt liv vara en lovprisning till dig, som änglarna lovar och prisar dig. Amen.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.