Kommentera

Rättfärdighet

“Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit det som är långt mer värt: kunskapen om Kristus Jesus, min Herre. För hans skull har jag förlorat allt och räknar det som skräp, för att vinna Kristus och bli funnen i honom – inte med min egen rättfärdighet, den som kommer av lagen, utan med den som kommer genom tron på Kristus, rättfärdigheten från Gud genom tron.” Fil 3:8-9

Rättfärdighet. Det är ett ord som vi använder ofta inom kyrkan. Vilken kraft som finns i detta ord! Och vilken glädje när vi tror vad aposteln skriver i dessa verser!

Under en rättegång bedömer domaren den tilltalades gärningar och jämför dem med vad lager säger. Bröt några av hans gärningar mot någon lag? I så fall är han inte rättskaffens enligt lagens rättesnöre. Han är orättfärdig. Höll hans gärningar lagens krav? I så fall är han rättskaffens, enligt lagen. Han är rättfärdig.

När det gäller Guds lag visste Paulus att han inte dög. Även hans bästa gärningar kom till korta. Så han räknade dem alla som förlust – ja, som skräp. På utsidan såg de mycket rättfärdiga ut, men på insidan dög de inte. För Guds lag dömer även våra tankar, attityder och motiver. Och vad kräver lagen? Inget annat än fullkomlig kärlek och förtröstan till Gud, och lydnad i glädje som visar sig i kärlek till medmänniskan. Hur kunde vi någonsin uppnå en egen rättfärdighet baserat på våra egna ansträngningar?

Men misströsta inte! Det finns en annan rättfärdighet utanför oss själva. Detta är inte en rättfärdighet som grundar sig på att DU håller lagen. Den grundar sig på att KRISTUS håller den för dig. Paulus kallar detta “rättfärdigheten från Gud genom tron”. Gud tillräknar denna rättfärdighet till dig helt gratis, utan kostnad eftersom Jesus Kristus höll lagen fullkomligt i ditt ställe. Det kan du vara helt säker på, för Gud har sagt att det är så.

Bön:
Käre Jesus, endast du är min rättfärdighet. Låt denna sanning vara min tröst i dag. Amen.

(Betraktelsen är översatt och publicerad med tillstånd från WELS)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.