Kommentera

Påsken på nära håll

“Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna” 1 Kor 15:3-4

Det kan vara lätt att avfärda påsken på avstånd. När påsken är något som ligger långt borta är det lätt att stämpla den som en fantasifull berättelse med mycket dramatik och ett lyckligt slut.

Men när man konfronteras med påskberättelsen på nära håll ställs man inför några ganska envisa fakta. Nämligen dessa: Sent fredag eftermiddag var Jesus från Nasaret död. En romersk soldat genomborrade hans lik för att bekräfta det. Officeren ansvarig för Jesu korsfästelse rapporterade hans död till Pontius Pilatus. När Jesu avrättning var slutförd gav Pilatus hans kropp till Josef från Arimatea och Nikodemus som tog den ner från korset och begravde den i en närliggande grav. Jesu lärjungar gömde sig bakom låsta dörrar och gjorde inget, eftersom de var förlamade av rädsla och sorg.

Men på påskdagen hände något; något som var så utöver det vanliga att det omvandlade Jesu lärjungar för alltid. Det omvandlade dessa män från att gömma sig av rädsla till att vara beredda att möta förföljelse, fängelse och död för att kunna berätta för andra om Jesus resten av sina liv.

Omvandlingen av Jesu lärjungar är något som blivit dokumenterat. Den ena dagen satt de fega i ett stängt rum i sorg över deras Mästares död. Den nästa dagen var de förändrade män som ägde ett djärvt och kraftfullt mod som ingen någonsin skulle ta från dem.

Det är bara att inse: Ett rum fullt av livrädda män förändras inte plötsligt till modiga män under resten av sina liv på grund av något löst rykte eller önsketänkande.

Vi vet vad som hände. Bibeln ger oss berättelsen. Jesus dog och blev begraven – offrad för att betala för alla människors alla synder genom alla tider. Sedan stod han upp igen från döden för att bevisa att hans betalning för synden hade godtagits och att han hade besegrat döden för alla som förtröstar på honom.

Och sedan dess har detta envisa faktum fortsatt att förändra hjärtan och liv.

Låt oss be:
Herre Jesus, ställ framför mig påskberättelsen på nära håll. Du var död. Men nu lever du! Stärk mig med din Ande. Låt din uppståndelse vederkvicka mitt mod att leva för dig.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.