Kommentera

Gud har kontrollen

“När Jesus hade avslutat hela detta tal, sade han till sina lärjungar: ‘Ni vet att om två dagar är det påsk. Då ska Människosonen utlämnas för att bli korsfäst.’ Översteprästerna och folkets äldste samlades nu i översteprästen Kaifas palats. De planerade att gripa Jesus med list och döda honom. Men de sade: ‘Inte under högtiden, det får inte bli upplopp bland folket.’” – Matt 26:1-5

Har du ett kontrollbehov? Det verkar som att de flesta tycker om att kontrollera situationer de befinner sig i, eller åtminstone att tänka att de har kontrollen.

På tisdagen under stilla veckan trodde översteprästerna och de äldste bland folket att de hade kontrollen. De gjorde upp planer på att arrestera Jesus och döda honom. De ville vänta tills efter påskhögtiden. Men, slutligen skulle de göra sig av med honom, tänkte de.

Men vem var det som egentligen kontrollerade alltihop? Det var inte översteprästerna och de äldste. Det var Jesus! Medan översteprästerna och de äldste planerade att arrestera och döda Jesus efter påskhögtiden berättade Jesus för lärjungarna att det skulle hända under påskhögtiden. Vem var det som bestämde? Det var Jesus!

Och han regerar än idag. Men vi ifrågasätter ofta hans kontroll och kämpar även emot den. Men tack och lov beror inte Guds regerande på hur väl vi följer honom. Gud förblir den regerande vare sig vi lyder honom eller kämpar ihärdigt emot honom.

Att veta att Jesus kontrollerade händelserna under stilla veckan gör dem bara ännu mer trösterika, eftersom det påminner oss att han gjorde allt detta frivilligt – eftersom han älskar oss! Tack och lov till Gud att Jesus hade kontrollen då, och att han fortfarande regerar än idag.

Bön:
O Frälsare, förlåt mig för mitt ifrågasättande av din kontroll. Försäkra mig att du regerar allt till det bästa för hela ditt folk – även mig. Amen.

(Betraktelsen är översatt och publicerad med tillstånd från WELS)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.