Kommentera

Kampen mot ondskan

I den gamla kyrkan var 3:e söndagen i fastan en höjdpunkt i katekumenernas dopförberedelse. Nu hade man blivit undervisad i Skriften, nu var man inte längre ett världens barn utan ett Guds barn. I en av våra allra finaste doppsalmer står det: Satan måste detta höra: Jag av Jesus blivit döpt. Aldrig för det barn du röra, Som med Jesu blod är köpt. Du har inte rätt att kräva, Att jag skall för domen bäva, Och från allt ditt tyranni dopförbundet gjort mig fri. Djävulen och ondskan är en realitet som vi aldrig får underskatta. Gud sände sin Son just för att göra om intet djävulens gärningar. Inte alla tar honom på allvar. Fariseerna talade om honom under namnet Beelsebul, flugornas herre som man lätt kan sjasa bort. Muslimerna talar om honom som en liten elak figur.
Att underskatta den onde är ett stort misstag, han fanns redan i paradiset. Han har upplevt Adam och Eva och han förledde inte bara dem utan hela människosläktet. Han är nu verksam i alla otroende människor.
Det enda som kan hindrar denne fiende är evangelium. Detta är så starkt och så mäktigt att det håller tillbaka djävulen. I sin uppståndelse visade Jesus att han var den starkare. Det var yttersta beviset på hans makt. Med den makten kan han än idag hela sår, stilla smärtor. Jag han vill skapa nya människor av dem som trodde att allt hopp var ute. Till detta använder han nådens medel. Genom ordet får du höra att synderna är dig förlåtna, Jesus älskar dig precis som du är. Ja, du får även kasta din börda på honom. I nattvarden får du stärka din tro genom att du påminns att blodet på korset rann där för din skull.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.