Kommentera

Se vi går upp till Jerusalem

Guds kärleks väg, är ämnet för Fastlagssöndagen. Evangelietexten berättar för oss hur Jesus förbereder sina lärjungar på sitt lidande och sin död. Episteltexten ur 1 Kor 13 är den berömda kärlekens lovsång som mynnar i utropet: ”Nu består tron, hoppet och kärleken, dessa tre, men störst av dem är kärleken.” Kärleken upphöjs över allt annat och ges en position som är ointaglig. Ingenting kan ställas vid kärlekens sida utan måste finna sig i en underordnad position.

Denna kärlek drev vår Frälsare till Golgata och döden, den drev honom till tålamod och barmhärtighet. Den gjorde att han bestod provet vid djävulens frestelser i öknen, han botade sjuka och uppväckte döda. Han ropade ut sitt budskap om ljuset som vi hörde förra söndagen, budskapet om det levande vattnet och stallkrubban och fattigdom avskräckte honom inte. Allt gjorde han för sin kärleks skull och som rättfärdig led han för orättfärdiga, för att föra oss till Gud. (inledning, fastlagssöndagen 2010, Alvar Svenson)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.