Kommentera

Nyårsdagen

Nyårsdagen firas i kyrkan, inte därför att den är den första dagen på ett nytt år utan därför att det är den åttonde dagen efter juldagen, då vi firade Kristi födelse. Den åttonde dagen i Jesu liv var den dag han blev omskuren och därför är nyårsdagen, den åttonde dagen efter jul, en mycket betydelsefull dag att fira i vårt kyrkoår. Vi skall idag påminna varandra om vad Jesu omskärelse hade för innebörd och betyder för oss och även innebörden av hans namn det stora och heliga.

Omskärelsen skedde i hemmet och när Jesus omskars var Josef och Maria kvar i Betlehem, men de hade säkert fått en bättre bostad än det stall där Jesus föddes. Jesu omskärelse och namngivning återges i Lukas evangelium i en enda kort vers: ”När åtta dagar gått och han skulle omskäras, fick han namnet Jesus, det som ängeln hade nämnt innan han blev avlad i sin moders liv.” Kan vi börja ett nytt år på ett bättre sätt än att tala om honom som fått namnet över alla namn, och inför vars namn alla knän skola böja sig. för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden,  och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren.

Det är honom vi prisar och ärar denna dag. Denne som var och är och skall komma. I begynnelsen var Ordet och ordet var hos Gud. Och i Uppenbarelseboken läser vi om honom som var död, men se jag lever i evigheters evighet. Han som också  är Gud och aldrig kan dö och som bor i ett ljus så starkt att ingen mänsklig varelse kan närma sig honom.  Honom tillhör äran och makten och väldet i evighet.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.