Kommentera

Herodes – en grym kung

Den 28 december heter sedan gammalt Värnlösa barns dag (tidigare Menlösa) barns dag i den svenska kalendern. Liknande benämning hittar man i Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland (Kindleintag), USA och Holland.Den bibliska berättelsen om barnamorden i Betlehem som kung Herodes lät kungöra var för att röja Jesus ur vägen.

Ovännen, djävulen, ondskan är inte ensam. Han har mänskliga redskap. De ställer upp på ondskans villkor för att trygga sin egen makt. Betlehem var en liten ”stad” – i våra ögon snarast en by – och man tror att det rörde sig om mellan fem och 15 (högst 20) barn som Herodes lät döda. Att Herodes vidtog en sådan åtgärd för att säkra sin plats på tronen var inget som förvånade någon med tanke på alla andra grymheter som han begick. I sin ”Judarnas historia” beskriver den judisk-romerske historikern Josefus kung Herodes den store som ”en man som uppträdde lika barbariskt mot alla”. Hans förhärskande drivkrafter var avund och maktlystnad och han tvekade aldrig att begå mord för att skydda sina maktintressen.

Om han upplevde sig hotad på något sätt offrade han även dem som stod honom närmast. År 29 f Kr lät han exempelvis mörda sin hustru Mariamne och alla hennes släktingar med undantag för de två söner de hade tillsammans, Aristobulus och Alexander. År 7 f Kr dödade han emellertid även dem sedan hans son Antipater anklagat dem för att vara ute efter att mörda sin far. På sin dödsbädd gav han order om att döda också Antipater eftersom han misstänkte att denne planerat att förgifta honom.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.