Kommentera

Boken ”Jesus är begynnelsen” kommer ut i oktober

Under några år har S:t Johannes evangelisk-lutherska församling ordnat bibelhelger, ett veckoslut på våren och ett på hösten. Under 2013 hölls sådana bibelhelger i mars och oktober. Under lördagen samlades man i Lepplax bykyrka och på söndagen firades gudstjänst och avslutningsdag i Biblion, Vasa.

Denna bok är en sammanställning av de föredrag och predikningar som hölls under bibelhelgerna 2013. Totalt medverkade fem predikanter. Programpunkterna i mars hade alla sin utgångspunkt i Jesu ”Jag är”-ord, utom predikan vid gudstjänsten som behandlade den söndagens tema, Marie bebådelsedag. Under höstens bibelhelg behandlades föredrag över olika ämnen.

För att vi ska kunna tro på Herren Jesus ska han själv vara i centrum, från början till slut. Därför har vi som titel på boken valt ett av ämnena från vårens bibeldagar: Jesus är begynnelsen. I Uppenbarelseboken framställs detta med den första och sista bokstaven i det grekiska alfabetet: Alfa och Omega.

Föredrag och predikningar finns som video- och ljudfiler (mp3) på sanktjohannes.info.

Må denna lilla bok hjälpa läsaren att förbli hos Jesus från början till slut.

(förordet till boken)

Denna bok vill vi givetvis rekommendera. Läs den sprid den och ge bort den, varför inte som julklapp. Innehållet är både bibliskt, lutherskt och uppbyggligt. Aktuella ämnen behandlas också. Boken är ett vittnesbörd till vår tid när folkkyrkornas budskap blir mer och mer det sociala evangeliet. Boken kommer att presenteras och säljas vid Allahelgonnalägret i Ljungby 31/10-2/11.

Utdrag ur boken:

Predikan av Ordet ger frukt

Den predikan som Jesus som höll för folket i Kapernaum efter brödundret är en av de underbaraste man kan höra och det renaste evangelium. Med utgångspunkt i brödundret och deras behov av mat undervisade Jesus om att han är livets bröd. Jesus lärde folket att han blivit sänd av Gud för att ge världen liv. Han är Gud och människa i en person och han har kommit för att utge sig själv som ett syndoffer för att välden skall leva genom honom.

Det är genom tron på Jesus vi får evigt liv och inte på något annat sätt. Gud har utvalt de människor som skall komma till tro och han väcker tron på Kristus i deras hjärtan. De som tror på Jesus äger evigt liv och han skall uppväcka dem på den yttersta dagen. Alla de som Fadern fört till tro på Sonen är helt trygga; Kristus skall helt visst bevara dem till evigt liv. Han skall inte förlora någon enda av dem som tror på honom.

Men fast han höll en underbar predikan full av tröst stod de inte ut med att höra på honom och många som följt honom lämnade honom efter detta.

Jesus frågade då lärjungarna: Inte vill väl också ni gå bort?” Simon Petrus svarade honom: ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord …”

Många kyrkor har ett krympande medlemstal. För att vända den negativa trenden slår man sig samman och ersätter altaret och predikstolen med en scen och en orkester. Men det är inte vårt uppdrag att till varje pris dra folk till kyrkan. Priset är för högt om det eviga livets ord ersätts av det som kliar folk i öronen. Vi behåller altaret och predikstolen för att låta den person stå i centrum som har gudomlig makt och ger eviga välsignelser. Vi upprepar vår liturgi för att Kristus och hans ord ska stå i centrum för vår uppmärksamhet, inte människors konster och talanger.

Pastor Stefan Hedkvist, Norrköping

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.