Kommentera

Kommunikation

“Låt oss stiga ner och förbistra deras språk, så att den ene inte förstår vad den andre säger.” – 1 Mos 11:7

“Vad sade du?” Det är en av min dotters favoritfrågor. Kan hända står hon bara två meter ifrån mig, och ändå svarar hon: “Vad sade du?” Ibland vet hon exakt vad jag sade, men hon ville inte höra det. Andra gånger har hon varit i sina egna tankar.

Tydlig kommunikation är nödvändig för mänskliga relationer. Par kämpar i sina relationer när det råder brist på sund kommunikation. Grannfejder fortsätter när grannar inte pratar genom problemen. Politiker spenderar otaliga timmar på att finputsa sina talartekniker för att effektivt och övertygande få fram sitt budskap.

Människorna i Första Moseboks elfte kapitel hade kommunicerat ganska tydligt till Gud att de hade tänkt följa sina egna vägar. De hade satt sin vilja över Guds vilja. De trodde att de kunde åstadkomma vad de än bestämde sig för och de brydde sig inte om ordet som Gud talade till dem.

Som svar kommunicerade Gud tydligt både sin rättvisa och sin kärlek för dessa människor. De behövde honom. Att vara i opposition mot Gud resulterar i förskräckliga resultat. Å andra sidan, de som hör Guds Ord och följer det är verkligen välsignade. Jesus sade, “Saliga är de som lyssnar till Guds ord och bevarar det” (Luk 11:28).

Genom sin Son Jesus, kommunicerade Gud tydligt sin kärlek för alla människor, inklusive dig och mig, trots att vi så ofta går våra egna vägar istället. Jesu fullkomliga liv och hans offerdöd återupprättade vårt förhållande med honom. Hans uppståndelse talar det tydliga budskapet att han fortfarande älskar oss.

Därför lyssnar nu alltid vår himmelske Fader på oss och han tröttnar aldrig på att vi frågar honom: “Vad sade du?” Istället svarar han på våra tvivel, rädslor och farhågor med tålamod och barmhärtighet.

Bön: Himmelske Fader, tack för att du kommunicerar tydligt med mig genom ditt Ord. Hjälp mig att tala med dig genom bönen, och att kommunicera bättre med mina medmänniskor. Amen.

Skriv en kommentar