Lämna en kommentar

Kom ihåg ditt förhållande till din barmhärtige Gud

“Men när Gud, vår Frälsare, uppenbarade sin godhet och kärlek till oss människor frälste han oss, inte för rättfärdiga gärningar som vi hade gjort utan på grund av sin barmhärtighet.” Titus 3:4-5

En gammal saga låter ungefär såhär: Den lille pojken Henning och den lilla flickan Margareta tillbringar några dagar med sin mormor på hennes gård. Henning är utomhus, ensam, och leker med en ny slangbella. Då får han syn på sin mormors anka. Bara för skojs skull riktar han slangbellan mot ankan och skjuter. Till pojkens förskräckelse faller ankan om död. I panik döljer Henning ankan i en vedtrave. Men då kommer hans syster Margareta upp till honom och säger: “Jag såg vad du gjorde”. Nästa morgon kungör Margareta för sin mormor att – hur det nu kan komma sig – Henning vill göra även hennes plikter i tillägg till sina egna. När Henning börjar protestera är Margareta snabb med att viska i hans öra: “Kom ihåg. Jag såg vad du gjorde.”

Till slut, efter flera dagar, kan Henning inte längre stå ut med detta. I tårar springer han till sin mormor och bekänner alltihop. Omedelbart omfamnar mormor honom och säger: “Åh, Henning. Var inte rädd. Jag har redan förlåtit dig. Jag stod vid köksfönstret när allt hände.” Det tar inte lång tid innan Hennings skamfulla tårar förvandlas till glädjetårar och lättnad. Och då ställer han frågan: “Mormor, varför berättade du inte att du såg alltihop?” Till detta svarar mormor: “Tja, Henning, jag behövde bara ta reda på hur länge du skulle låta din syster förslava dig.”

Ett av Satans äldsta knep i hans register är att få oss att glömma bort vilket typ av förhållande vi har med Gud genom tron på Jesus. Han gör detta genom att anfäkta oss med våra tidigare misslyckanden, och genom att stapla på ångern och skulden. Så småningom kan vi börja distansera oss från Gud, rädda att öppna oss för honom och rädda för att medge för oss själva vilken trasig, syndig röra vi verkligen är.

Men Herren vill att vi ska komma ihåg något. Han vill att vi ska komma ihåg att hela hans förhållande med oss är ett barmhärtigt förhållande – hans barmhärtiga kärlek för oss i Jesus Kristus. Så snart vi kommer ihåg detta kan vi även slå fast att Satan inte har något han kan anfäkta eller skrämma oss med. Satan har inget svar på Guds barmhärtighet. Inget.

Och till detta kan vi alla säga: “Prisa Gud!”

Bön:
Himmelske Fader, när Satan kommer för att anfäkta mig med mitt förflutna, påminn mig då om ditt förhållande med mig som är ren kärlek och barmhärtighet genom tron på din Son. Påminn mig om detta varje dag. Amen.

(Betraktelsen är översatt och publicerad med tillstånd från WELS)

Lämna en kommentar