Lämna en kommentar

Hans födelse var förutsagd

Allt detta skedde för att det skulle uppfyllas som Herren hade sagt genom profeten (Matt 1:22)

Julens under är verkligen ett angrepp på det mänskliga förnuftet! Låter det vettigt att världens Frälsares födelse var förutsagt mer än sjuhundra år innan han föddes? Även många som kallar sig kristna har svårt att erkänna det.

Men det hände verkligen. Profeten Jesaja skrev: Jungfrun ska bli havande och föda en son och hon ska ge honom namnet Immanuel (Jes. 7:14). Lägg märke till att Jesaja inte bara profeterade att Jesus skulle födas utan han förutsade precis hur det skulle gå till. En jungfru skulle bli havande och föda en son.

Jesajas ord var inte bara en lyckad gissning. Den helige Ande talade genom ett under om för Jesaja vad han skulle skriva och sjuhundra år senare besannades hans ord! En pojke föddes av en jungfru. Han kallades Immanuel som betyder ”Gud med oss”. Maria blev havande genom Gud den helige Ande och följden blev att hon födde ett gudomligt och mänskligt barn. Han var gudomlig så att hans offer kunde tillräknas oss alla. Han var mänsklig så han kunde gå i våra skor och leva och dö i vårt ställe.

Jesajas profetia var förstås inte det enda förutsagda undret som inträffade under den första julen. Genom profeterna talade Gud om exakt var hans Son skulle födas (Betlehem). Genom profeterna talade han exakt om ur vilken familj Jesus skulle födas (Davids). Genom profeterna talade han om vad hans Son skulle göra, hur han skulle predika goda nyheter för de fattiga, bli hårt prövad, slagen och plågad av Gud för våra synder och sedan komma tillbaka till livet efter sin död. Alla profetior och deras uppfyllelse var under.

Ett av de största undren var att allt slog in. Det hade varit ett under om hälften av dem hade slagit in. Men att alla slog in är förstås ett ännu större under.

Man säger att julen är en tid för under. Och visst välsignar Gud familjer alldeles särskilt vid den här tiden på året. Men de största undren är de som han gjort för alla människor. Gläd dig över dem och låt dem vara i centrum för ditt julfirande!

Nu måste jag jubla, jag kan inte annat,
ty Herren Kristus har kommit hit.
Han föddes i Betlehem som var lovat
av profeten Mika långt före vår tid.

”Ett barn blir oss fött och en Son blir oss given”,
så talar Jesaja som Guds egen mun.
Han är Gud och människa, o, vilket under!
Min broder och Gud i en person.

Den frid som Gud ger oss med Frälsaren Kristus
den mottas i tro och den kan inte ses.
Men barnet i krubban, det ser vi och hyllar.
Vi vet ju av Ordet att han är vår frid.

(Ur Meditations)

Lämna en kommentar